Diszkótragédia: megváltoztak a szórakoztatás feltételei

A budapesti diszkótragédiának számos tanulsága akad, túl a biztonsági kérdéseken. Például, hogy miként hat a várható létszámra a közösségi portálokon közzé- tett reklámfilm vagy felhívás. Mint annyi minden másban, a szórakoztatásban is új helyzet állt elő. Ez felveti az eddigi szabályozás változtatását is.

Nagy Ildikó

Várható volt, hogy előbb-utóbb bekövetkezik egy diszkótragédia, állítják azok, akik a fiatalok szórakoztatásából élnek, vagyis profik. Véleményüket az internet-alapú társadalmi változásokra alapozzák. A mostani diszkóhelyiségek, klubok, kultúrházak, az idei köthető, modern zenés programok sokszor köszönő viszonyban sincsenek egymással.

S ha éppen felkapja őket a divathullám, abból baj lehet, no meg rengeteg pénz. Régen a szervező meghirdette az eseményt, szórólapozott, beszerezte az engedélyeket és várt. Aztán vagy jöttek, vagy nem, de tolongás a legritkábban volt  - mondta el az egykori szombathelyi diszkós, üzletvezető.

Majd így folytatta: A közösségi portálok alapvetően írták át az egészet. Ha valaki, legyen az akár  fiatalkorú, feltesz az internetre egy-egy jó klipet, zenét, akár ezreket is megmozgathat a bulijába szinte minden szakmai, vagy zenei előélet nélkül. Szerintem ez történt  Budapesten is: az internetes  spot pörgős és hatásos volt, egymásnak küldték a portálokon, ráharaptak. Itt az első, igazán nagy kockázat: egyszerűen nem lehet kiszámítani, hogy hányan mennek el az adott diszkóba. Ötszázan? Ezren? Háromezren? a helyiség  meg csak keveseket tud befogadni. S ha már ott vannak, nyilván be is akarnak menni. Ha  pedig beengedik őket, mert sok pénz van bennük, akkor már bármi lehetséges - így a vállalkozó, aki az általa  hosszú évekig működtetett, népszerű diszkóban még  tolongásra sem emlékezik. 

A szülők mást is látnak. Egyikük elmondta, hogy kamaszlánya éjjel kimászott az ablakon és ellógott az egyik, ma talán legdivatosabb szombathelyi diszkóba. Amikor elszámoltatta, lánya annyit mondott: ha nem megyek, kiközösít az osztály, ezt pedig nem bírnám elviselni. A szülő szerint nyílt titok, hogy fiatalkorúak is járnak a diszkóba, s bár kérnek személyi igazolványt, mindig akad idősebb kísérő.  Így  beengedik a tizenévest. 

- Szerintem Európa legliberálisabb diszkózási gyakorlata alakult ki nálunk. Kérdem én: milyen kulturált szórakoztatást kínálhat az a diszkó, vagy bármely ifjúsági rendezvény, amely éjfélkor nyitja kapuit? Szerintem nem erről, hanem egészen másról van szó, és a hatóságok szemet hunynak. Azt sem értem, hogy egy 18 éven aluli miként  mulathat át rendszeresen éjszakákat?  Van olyan, hogy ifjúságvédelem? - kesergett egy másik szülő, aki megtiltotta középiskolás lányainak, hogy éjjel bulizzanak.

Azóta rendszeresek  a családi konfliktusok, hiszen a kamaszok mást látnak a való világban. - Szombathelyen tíz-tizenkét táncos-zenés szórakozóhely van, ezek egyikében sem gyűlik össze akkora tömeg, hogy a helyisége(ke)t ne lehetne biztonságosan kiüríteni - mondja Göncz Szabolcs, Szombathely Város Tűzoltóságának tűzoltási és műszaki mentési osztályvezetője. Ezzel ki is mondta a kulcskifejezést: a biztonságos kiürítés ugyanis nagyon fontos eleme a tűzriadó tervként emlegetett, amúgy a veszélyhelyzet esetén indokolt kiürítés menetét részletező dokumentumnak. E   és persze a többi szükséges  dokumentum meglétét ellenőrzi a tűzoltóság, ám egy dolog a papír, és megint más az éles helyzet.

- Egy biztos: a West Balkánban történtek után a szombathelyi szórakozóhelyeket is tüzetesebben fogjuk ellenőrizni  - fűzi hozzá Göncz Szabolcs, aki úgy tudja, a rendőrökkel közösen kontrollálják majd e helyeket.

Emlékszel? Ha igen, akkor azért, ha nem, akkor azért. Lássuk már egymást újra! Mi megszervezzük. Az egyik közösségi portálon olvashatók a fenti sorok: a Szombathelyi Jófejek Találkozója címen futó, egykori tanárképzősök összejövetelét épp a West Balkán kistermébe szervezték e hét szombatjára. (Amúgy akár még Terézváros polgármestere is ellátogathatott volna a találkozóra, hiszen Hassay Zsófia is a Berzsenyi Dániel Főiskolán szerezte első diplomáját.)

A szervezők azóta már keresik az új helyet, és feltehetően hálát adnak a sorsnak, hogy nem egy héttel korábbra tették a bulit...

 A tömeg kiszámíthatatlan

A Körmendi Kulturális Központ vezetője, Korbacsics Tibor az elmúlt évtizedekben számos országban járt. Mint mondta, mindenhol szigorítottak. Mégpedig a nagyrendezvények terén. A Béri Balogh Ádám Táncegyüttessel bejárta Európát, s mint mondta, mindenhol kiemelten ügyeltek a biztonságra.

A tömeg már önmagában veszélyes, s ha valamiért megmozdul, akkor irányíthatatlanná válik - fogalmazott.  - Szerencsére a praxisomban nem volt ilyenre példa. Egy ízben Olaszországban, a L Unitá fesztiválon léptünk fel, 10 ezer ember előtt. A biztonságiakat már jó előre kiképezték. Láttuk, amint tartalék kapukat nyitottak, külön közlekedési utakat alakítottak ki. Készenlétben álltak a mentők, a rendőrök, a segítők. A jól képzett rendezőgárda, a szakértelemmel  bíró szervezői csapat megoldotta a gondokat is. De ha beszabadítanak egy nagyobb tömeget valamilyen ellenőrizhetetlen térbe, abból szinte biztos, hogy baj lesz - mondta az igazgató.

Aki szerint el kell dönteni: a sikerhajhászásnak, a pénzszerzésnek, vagy a biztonságnak akar-e megfelelni a szervező, a tulajdonos. 

Sokan feladják a minimális biztonsági elveket is a nagyobb bevétel reményében. Elfelejtik, hogy a tömeg az tömeg, nem ismer pardont. Nincs benne ráció: ezért szinte minden országban azt láttam, hogy nem bíztak a véletlenre semmit. Ha betelt a nézőtér, nem engedtek be több embert. Franciaországban nem csak a nézőtérre, a színpadra is jutott a biztonságiakból, nem volt irritáló a jelenlétük. Ha  valami megakadt, azonnal jelezték. Itthon ezen is spórolnak, néha úgy tűnik, harácsolókhoz került az ifjúsági szórakoztatás egy része.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!