Döröske: bezárta kapuit a népszerű fürdőhely

Tavaly még nagy élet volt a Döröskei-tó partján, de idén nem nyitott a strand. Nagy bánat ez az itt élőknek, és a hétvégiház-tulajdonosoknak. A strand bejárata szomorú képet mutatott szerdán délben. Az üzemeltető úgy döntött, több év veszteséges üzemeltetés után idén már nem nyitja ki a strandot.

Peltzer Géza

A kapuk, az üzletek zárva, sehol egy lélek pedig még tavaly is nyüzsgő élet volt itt. Néha erre gurul egy-egy autó, körbenéznek, aztán elmennek. Ők sem értik, mi ez a nagy csend. Megáll egy teherautó, két fiatalember száll ki belőle. Elmondják, tavaly még habpartik voltak itt, volt, amikor ezerötszázan szorongtak a táncplaccon. Megérkezik a polgármester-asszony is. 

Mizda Ferencnétől megtudjuk, hogy a tó nem az önkormányzaté, hanem egy osztrák magánszemélyé. A terület a tóval együtt téesz-tulajdon volt, a téesz megszűnt, a tavat eladták. Az osztrák tulajdonos egy soproni vállalkozónak adta át üzemeltetésre a tavat, aki egy szombathelyinek adta tovább.

A strand idén már nem nyitott ki, a környék elhanyagolt, nagy fájdalom ez nekünk, hiszen gyönyörű a táj, és a tó nélkül mit ér Döröske? panaszkodik a polgármester.

A hegyes gazdák, vagyis környékbeli üdülőtulajdonosok is panaszkodnak, mert  ingatlanjaik kevesebbet fognak érni, ha a tó nem üzemel. Gyerekeik, unokáik már nem akarnak velük jönni hétvégeken, számukra a strand, a fürdőzés jelentette az igazi programot.

A strand üzemeltetőjét többször kerestem már  folytatja a polgármester.  Legutóbb azt az ígéretet kaptam, hogy diszkó, vendéglátás nem lesz, de a strand kicsit késve, de kinyit majd idén.

Elértük az üzemeltetőt is, aki elmondta, több tízmilliót fektettek be Döröskén, az utóbbi években azonban csak veszteséget hozott. Az önkormányzat 300 ezer forintot kér tőlük parkoló megváltás címen, segítséget nem kapnak.

A helyiek nem értették, miért kell belépőt fizetni, de elvárták, hogy tiszta vécék legyenek itt, megfelelő szolgáltatást kapjanak  magyarázza. Hűtőtáskákkal jöttek a strandra, persze, hogy a vendéglátás nem ment. Minden évben szúnyoginvázió van, a horgászok illegálisan fogják a halat, nem értik meg, hogy ez egy magántulajdonban lévő tó. A hatóságok, a szerzői jogvédő hivatal közben mind megtalálnak bennünket és büntetnek keményen. Két hónap alatt lehetetlen kitermelni itt a költségeket, tavaly az árukészlet ellenértéke sem jött be.

Szubjektív

A nagy hibát a legelején követték el a döröskeiek, amikor eladták a tavat egy magánszemélynek. Hogy milyen érdekek szóltak az értékesítés mellett, nem tudom, de az egész község, és a nyaralótulajdonosok biztosan rosszul jártak. Ha a téesztől az önkormányzathoz került volna a tó, és a falu üzemelteti, biztos, hogy az elsőszámú szempont nem a kézzel fogható nyereség lett volna, hanem az, hogy hosszú távon megtartsák a tavat. Mert ez a legnagyobb kincsük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!