Elfogták a kegyetlenkedő szombathelyi rablóbandát

Szombathely – Kitört fogak, eltört kezek és lábak, zúzott koponyák: Vas megyében soha nem látott brutális rablások történtek az elmúlt hetekben. A szombathelyi rendőrök nemrég elfogták a tetteseket: a három testvér, és a mostohaapa számlájára legalább hat szombathelyi rablás írható.

MTI/AP

Rendőrkézre került a brutális rablóbanda, a csapat tagjai egy telefonért, vagy párezer forintért kíméletlenül összeverték áldozataikat. Hat rablással gyanúsítják őket, melyeket főként a Derkovits-lakótelepen követtek el, de ők támadták meg a Söptei úti kamionos büfét is.

A Szombathelyi Rendőrkapitányságon hétfőn számoltak be a Vas megyére nem jellemző rablássorozat részleteiről. Dr. Halmosi Zsolt főkapitány emlékeztetett rá: az egész országban többszörése emelkedett a rablások száma, ám megyénkben kettő kivételével idén az összes rablási ügy gyanúsítottjai rendőrkézre kerültek. Hollósi Gábor városi rendőrkapitány szerint óriási erőket vetettek be, hiszen Szombathelyen eddig ismeretlen volt, hogy sorozatosan, viszonylag kis érték megszerzése érdekében brutálisan bántalmazzanak embereket.

Horváth András, a felderítő alosztály vezetője számolt be a részletekről. Nem volt könnyű dolguk a rend őreinek, mivel az áldozatok beszámolói alapján csak annyit tudtak, hogy 20 év körüli fiúkat keresnek. Az ügy megoldásához akkor jutottak közelebb, amikor kiderült: két rablás sértettje is az egyik Derkovits lakótelepi kocsmában járt, mielőtt megtámadták. A szórakozóhelyen készült videót elemezve jutottak el a lakótelepen élő, többgyermekes családhoz. Ráadásul a tettesek elkövettek egy hibát: a kamionos büfében rabolt telefonról kezdeményeztek hívást, a hívott pedig a már említett család egyik tagja volt. Róluk annyit lehet tudni, hogy a 39 éves anyának 12 évvel fiatalabb, borsodi származású élettársa van, aki részt vett több rablásban. A három gyermek mindegyike megjárta az ikervár nevelőintézetet.

A legfiatalabb, a 19 éves V. L. novemberben szabadult, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt  négy év fél évig volt a rács mögött. (Ő gyújtotta fel a Fő téren azt a hajléktalant, aki később belehalt égési sérüléseibe.) A másik két fiú 18 és 16 éves. A banda ámokfutása a kamionos büfé kirablásával kezdődött, ahol a pultos kirabolták, egy vendéget szintén, ráadásul őt agyba-főbe verték.

Két és fél héttel később este egy, a közeli presszóból hazafelé tartó férfit támadtak meg, összeverték (eltörték a lábát), elvették 14 ezer forintját és mobil telefonját. Két nappal később, éjjel egykor, a garázsoknál pálinkázó férfiduó tartott hazafelé, amikor a Szűrcsapó és a Bem József utca közötti parkban rájuk támadt a banda.

Egyiküktől elvették óráját, ötezer forintját, társának, aki védelmére próbált kelni, orrát, arcát törték el. Másnap a Wesselényi utcában este kilenckor egy nőre támadt rá V. L.: száját befogta, földre rántotta, megrugdosta, táskáját akarta megszerezni. A lányától hazafelé tartó nő végsőkig ellenállt, mivel 400 ezer forintot érő ékszereit nem otthon, hanem a táskában tartotta. Az utolsó támadás december 15-én éjfélkor hajtották végre. A Váci Mihály utcában az áldozat beengedte egyiküket, aki a többi rablónak is ajtót nyitott. A liftnél az időjárásról váltottk szót, de a másik pillanatban már rúgták-verték és elvették cigijét, lecsatolták óráját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!