Felavatták az új patológiát a Markusovszky Kórházban

Közel négyszáz millió forintból újult meg a Markusovszky kórház patológiai tömbje. A megújult épületet péntek délután, a Semmelweis ünnepségen avatták fel.

Bajdó Bettina

A Markusovszky Kórházban minden év júniusában a Semmelweis-emlékülésen adják át a legjobb orvosoknak és kórházi dolgozóknak járó elismeréseket. Idén dr. Grasselly Magdolna, a Perinatális Intenzív Centrum részlegvezető főorvosa kapta idén az Év orvosa-díjat.

Az ünnepségen az új patológiai tömböt is felavatták. Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke először a felújított épület történetéről beszélt. Elmondta, hogy a kórház alapításakor gazdasági tömbként működött az épület, mosoda, kazánház és konyha volt az ezer négyzetméteres alapterületen. A tömböt teljesen felújították, s nemcsak kívül, belül is modernizálták: speciális burkolatok, rozsdamentes anyagból készült berendezések, helyi elszívók, felvonó, klíma, s új bútorok kerültek az épületbe.

- A patológiai tömbben egy épületbe került valamennyi szövettani laboratórium  - folytatta az elnök. - Ez növeli a munka hatékonyságát, s az itt dolgozó szakembereknek is minőségi munkafeltételeket teremt. Emelkedhet a betegellátás színvonala is, hiszen az új feltételek mellett a laboratóriumi vizsgálatok gyorsabban elkészülhetnek. Erre szükség is van, hiszen a klinikai osztályokon egyre nagyobb a diagnosztikai vizsgálatok iránti igény. -

Az elnök a múltat is felelevenítette: beszélt a kezdetekről, az 1929-es évről, amikor az újonnan épült kórházba prosecturát (később kórbonctani, mai néven patológiai osztályt) is építettek. Külön kiemelte az egykori vezetőket, s beszélt a mai szakemberekről is.

Hangsúlyozta azt is, hogy a szombathelyi kórbonctanról számos kórház élére került osztályvezető főorvos. Kovács Ferenc elmondta még, hogy az orvosi létszám sajnos több kolléga külföldre távozása miatt többször kritikus szintet ért  el. Hozzátette: bízik abban, hogy a modern munkafeltételeket biztosító, korszerű épület vonzóbbá teszi a patológiai osztályt az orvosok számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!