Hat és fél év fegyházbüntetés a maszkos rablónak

Három vádpontban is bűnösnek találta a bíróság azt a férfit, aki tavaly megkísérelte kirabolni a Thököly utcai pénzváltót. Hat és fél év fegyházbüntetést róttak ki rá.

Simon Erzsébet

Nem jogerős ítéletében főbüntetésül hat és fél év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Vas Megyei Bíróság A. S.-t, mellékbüntetésként pedig hat évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától az előzetes letartóztatásban lévő, büntetett előéletű férfit. Az ügyészség eredendően A. S.-t és két társát vádolta meg jelentős értékre fegyveresen elkövetett rablás kísérlete és más bűncselekmények miatt.

A szerdai tárgyaláson dr. Varga Roland bíró a másod- és harmadrendű vádlottat érintő eljárást felfüggesztette, mert Ó. S. és K. J. nem tartózkodik Magyarországon: Ausztriában vannak hatósági őrizetben különféle bűncselekmények miatt. Így csupán a szentgotthárdi A. S. ügyeivel foglalkozott a büntetőtanács. Szakértők és tanúk vonultak a bíróság elé, utóbbiak között az a féltucat nyomozó, akik kihallgatták A. S.-t.

Őket azért idézte meg a bíróság, mert a vádlott  noha a nyomozóhatóság előtt tett vallomásában beismerte a bűncselekmények elkövetését - az előző tárgyaláson azt vallotta: nem csinált semmit, csak rendőrségi ráhatásra vállalta magára a tetteket. Szerinte a rendőrök azt mondták, ha bevall néhány bűncselekményt, elengedik, hiszen az elmeállapota miatt úgysem büntethető.

Szerdán valamennyi tanú úgy nyilatkozott, hogy egyikük sem mondta A. S.-nek, amit ő állít. A vádlott a bíróságnak most úgy nyilatkozott: nem tudja, hogy a rendőrök közül ki mondta neki, hogy tegyen beismerő vallomást. A. S. az ellene felhozott első vádpontban, a lopásban elismerte a bűnösségét. A körmendi Vén Kalóz presszó páncélkazettájából emelt el 2009 augusztusában mintegy kétszázezer forintot, amin a vádlott-társaival osztozott. Igaz, az üzemeltető tanú szerint csaknem négyszázezer forint volt a pincérbrifkóban; a bíróság az ítéletében ezt az összeget fogadta el kárként.

A második vádpont szerint A. S. tavaly januárban a szombathelyi Calendula gyógyszertárban követelt pénzt a hölgy alkalmazottól, sikertelenül, mert az asszony megfutamította a maszkos rablót. A. S. nem volt erőszakos, nem fenyegetett meg senkit, ezért a bíróság ezt a tettét zsarolás kísérletének minősítette.

Tavaly márciusban a Thököly utcai Mihályi pénzváltót szándékozott kirabolni fegyvernek látszó tárggyal, ám innét is kiebrudalta egy  bátor hölgy alkalmazott. A fegyvernek látszó tárgy egy pisztoly formájú öngyújtó volt; a bíróság ez esetben rablás kísérletében találta bűnösnek a vádlottat, akiről a szakértők megállapították: skrizofén, kevert személyiségzavara van.

A bírósági ítéletet Vassné dr. Szele Adrienne ügyész tudomásul vette, a vádlott - s hivatalból kirendelt védője, dr. Horváth Ákos Milán  - enyhítésért fellebbez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!