Idén 170 éves a TIT: hagyomány és megújulás

Visszakanyarodnak hagyományaikhoz; amit tesznek az időtlen, vagyis a jövőnek szóló, ugyanakkor korántsem időszerűtlen, azaz követi a világ változásait. A Vas megyei TIT Egyesület egyi fő jelszava az időtlenség, ami annyit tesz, hogy hagyományaikat megtartva állandóan újraépítkeznek.

Kozma Gábor

Ez egyben azt is jelenti, hogy munkájuk nem időszerűtlen, mivel követik a változásokat. Ez utóbbira számos példa felhozható, ha a tavaly jubiláló, a 20. évét betöltő szombathelyi egyesület idei programjaira figyelünk.

Simon Zoltán, a vasi TIT igazgatója, méltán lehet elégedett. A Bugát Pál alapította, idén 170 éves Természettudományi és Ismeretterjesztő Társulat csaknem ötven hazai tagozatát alapul véve a vasiak mindig az első ötben voltak. Értve ez alatt a programok sokszínűségét éppen úgy, mint tartalmát, nívóját.
 
- Megtiszteltetés számunkra, hogy a 170. éves jubileumot Szombathelyen ünnepli az országos  szervezet, mégpedig június 16-án. De más jeles programokra is készülünk  jelentette ki az igazgató.  Elvünk, hogy kapcsolatot  építünk ki és tartunk  fenn minden olyan szervezettel, amely nem politizál, de működésével hasznot hajt a városnak, a megyének és azon túl is. Tudjuk, hogy a közügyek értékhordozók; így amint a múltban, úgy a jövőben is támogatjuk a klubéletet. Csak köszönet mondható azoknak, akik ebben résztvesznek, közte  az Ország-Világjáró, a Senior, a Högy, a Személyügyi-Munkaügyi klubjaink, az Asztaltársaság  vezetőinek, tagjainak. Itt említeném meg régóta gyümölcsöző, tavaly együttműködési szerződésben is megerősített barátságunkat az Éhen Gyula Körrel. Velük együttműködve május 30-án, Wagner András volt polgármesterünk halálának évfordulóján, rá emlékezve  egy asztalhoz ültetjük a  város rendszerváltás utáni vezetőit, így dr. Szabó Gábort, dr. Ipkovich Györgyöt és dr. Puskás Tivadart - hallottuk.

A vasi TIT igazgatói posztját tavaly áprilisban vette át Simon Zoltán. Munkáját nagyban segítette-segíti az elnökség, a tagság és nem utolsósorban dr. Banga Lajos, a TIT megyei elnöke. Valamennyien azon vannak, hogy a szevezet jó híre kiteljesedjen, ezt célozzák az idei nagyobb programok is.

Közte a 17. alkalommal megrendezendő osztrák-magyar munkaügyi konferencia, május 18-20 dátummal.  

Augusztus 1-6 között  tartják meg a 44. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemet, erre is számos vendég érkezik.

A vasi TIT-ben Európa összes nyelvére  érvényes  hivatalos fordítóiroda  is működik, 3-féle  nyelvvizsga tehető  a Kőszegi utcai székházban. 

Közéleti Gondolkodó című sorozatuk is egyre népszerűbb.  Érdekes közéleti embereket hívnak meg erre. Április 29-én indítják útjára a Vidékfejlesztési Akadémiát, V. Németh Zsolt szakállamtitkár védnökségével és aktív részvételével. Jó a kapcsolatuk a megye, a város vezetőivel is. Fiatal, ütőképes csapat intézi a TIT ügyeit, építve a jövőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!