Idén is több tízezer forintba kerülnek a tankönyvek

A héten osztják az iskolákban a tankönyveket. Korai az időpont, már az iskolakezdés szele csapja meg ezáltal a tanulókat. Az elsősök azonban izgalommal várják a kezdést.

Ambrózai Zsuzsanna

Egyikük azt mondja, már nagyon várja a tanév elejét, bár most egy kicsit elborzadt - tizennégy tankönyvvel vág neki az első, vagyis nulladik évfolyamnak. Azt mondja, mindenképpen ide szeretett volna jönni, a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba.

Nagy a nyüzsgés, az udvaron kígyózik a sor, mindenki a tankönyveit szeretné átvenni. Nagy Tamás tanár, tankönyvfelelős elárulja, hétfő óta folyik az átadás.

- Szervezést igényel a dolog, nem lehet egyszerre mindenkit idecsődíteni, káosz lenne. Éppen ezért négy napra osztottuk le az évfolyamokat, így mindenki tudja, mikor kell jönnie a tankönyvekért - teszi hozzá.
 
- Már csak azért is, mert július közepe óta fent van az iskola honlapján a beosztás - egészíti ki Berta Diána, 12. B osztályos tanuló. Szabó László Józseffel (12.C) együtt segédkeznek a tankönyvosztásban. - Igazából ez egy négy éves feladat. Még kilencedikben választott és bízott meg bennünket a közösség a feladattal. Szeretem csinálni, mert fontosnak érezhetem magamat - meséli mosolyogva Diána. - Ez az utolsó könyvosztásunk. Hiányozni is fog. Elég felelősségteljes, hiszen mi készítjük a felmérést, kinek melyik tankönyvre van szüksége, átvezetjük, összegezzük, majd a tanár úr rendeli meg. Nagyon oda kell figyelni, nehogy elszámoljuk magunkat, hibát kövessünk el - lelkesedik László, aki elárulta: élete vágya, hogy ő is tanár lehessen, mégpedig történelemtanár.

- Idén, mint megtudom, nem volt semmi gond, eddig minden rendben zajlik. Tavaly volt egy olyan könyv, ami még az osztás előtt egy nappal sem volt itt, majd másnapra kiderült, nem is került nyomdába. Idén szerencsére ilyen nem történt - mondja Nagy Tamás.

Nem olcsó mulatság a tankönyvek beszerzése. Az első évfolyamban kell a legtöbbett megvenni, tizenhat-tizennyolc darabot, ez igencsak megterheli a szülők pénztárcáját, több tízezer forint költséget is jelenthet akár. Igaz, a szemfülesek már korábban érdeklődnek, próbálják beszerezni ismerősöktől, barátoktól, de legfőképp testvérektől a könyveket, így sokat lehet spórolni. Sokan viszont azt mondják, jobban szeretnek saját könyvből tanulni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!