Jogsértően írt alá Kovács Ferenc?

Rendelkezési jogot von el az önkormányzatoktól az állam azzal, hogy jövő év januárjától átveszi a megyei önkormányzati intézményeket. A szombathelyi szocialisták úgy vélik: ne kerüljön ki városi vagyon a megyeszékhely látóköréből.

Simon Erzsébet

- Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök közvetetten sem képviselhette Szombathely városát akkor, amikor aláírta a kormányfővel azt a megállapodást, mely szerint jövő január elsejétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket - jelentette ki pénteken dr. Czeglédy Csaba önkormányzati kélpviselő, frakcióvezető az MSZP városi elnökségének sajtótájékoztatóján.

Dr. Ipkovich György országgyűlési képviselővel aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy ezzel az intézkedéssel számos szombathelyi vagyontárgy is állami tulajdonba kerülne. Ipkovich példának hozta a Smidt Múzeumot, a Szántó Piroska-emlékházat, vagy a megyével közös fenntartású Képtárt és a szimfonikus zenekart. A szocialisták úgy vélik, a város nélkül nem dönthetnek ilyen kérdésben, de ahogy a szombathelyi közgyűlés, úgy a megyei sem tárgyalt a témáról. Czeglédy szerint Kovács Ferenc nem kapott felhatalmazást arra, hogy egy olyan megállapodást aláírjon, aminek a tartalmát a városi és a megyei képviselők nem ismerik. Ráadásul egy olyan törvényre hivatkozva, amely csak januártól lesz hatályos.

A városi önkormányzat szocialista frakciójának vezetője megkockáztatta a kijelentést, miszerint jogsértően cselekedett Kovács Ferenc, amikor ellátta a kézjegyével azt a bizonyos dokumentumot. A szocialisták azt kérik, a megyei elnök ismertesse annak a megállapodásnak a pontos tartalmát, amihez a nevét adta. A városi közgyűlés szocialista frakciója a tisztánlátás érdekében rendkívüli ülés összehívását kezdeményezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!