Jubilál a sitkei rockünnep - Balázs Fecó együtt a szimfonikusokkal

Éppen 25 éve indult útjára a nevezetes sitkei rockfesztivál, amely a kápolnát volt hivatott megmenteni. A nép örült, akkori vezetői viszont sanda szemmel nézték a rockos mozgolódást.

Kozma Gábor

Negyedszázad még egy fesztivál életében is nagy idő, hát még az emberekében: a sitkei rockkoncertek mai közönségének javarésze még meg sem született, amikor már dörögtek a hangfalak.

Legelőször 1986 augusztusában, amikor a négy alapító, jelesül Balázs Ferenc, Kovács Ferenc, Kozma Gábor és Vida Ferenc hoszú útjára indította a rendezvényt. Az első bulin még csak 5-600-an vettek részt, tucatnyi  munkásőr, s néhány URH-s rendőr Zsiguli vigyázó gyűrűjében. Ők úgy tudták, hogy hippik ütnek tanyát a Hercseg hegyen, de az elsőként fellépők (mára ez is történelem már), így a Kormorán, Deák Bill Gyula, a Lord és a Korál meggyőzte őket: jó zene szól nemes célért. S elröppent 25 év... 

Kedden arról tájékoztatott a sitkei kastélyban a főszervező Kápolnáért Kulturális és Sport Egyesület két vezetője, Kovács Ferenc elnök és Morgós István, hogy méltó módon ünneplik meg a jubileumot.

- Augusztus 26-28 között dübörög majd a rock, illetve valami más is - mondta Kovács Ferenc.    - Az első nap a rocké, a második pedig azoké az együtteseké, akik mindig is velünk voltak az elmúlt években. A harmadik nap igazi meglepetés lesz: a szombathelyi szimfonikus zenekarral együtt lép fel Balázs Fecó.

Morgós István sitkei polgármester a praktikus részletekről is tájékoztatott. Jegyet továbbra is csak a helyszínen lehet majd venni, a 3 napos belépő ára nem sokkal kerül többe, mint máshol az 1 naposé.

Lesz véradás, sárváriak biztosítják a terepet, de segítenek a falusiak is. A többi között fellép a Pokolgép, az Ismerős Arcok, a Kormorán - amely nagyot változott - , a Hooligans, Deák Bill Gyula, a Kárpátia, a Korál, a Lord, a Karhago és a más stílust képviselő új formáció, a Sixters. 

A fesztivál az ifjú tehetségeknek is színpadot kinál. Újdonság, hogy a színpadot teljesen befedik. A koncertet rögzíti a közszolgálati média. Tervezik, hogy a nézők bemehetnek  a kápolnába, ahol a 25 év fontosabb pillanatait megörökítő kiállítást nyitnak.

Elterelés volt a sport

A Kápolnáért Kulturális és Sport Egyesület (a sport úgy került a névbe, hogy ne tűnjön fel a hatóságoknak az igazi cél) pénzügyi stabilitását  az István, a király-koncertnek köszönhette. A Rádius Hungaricus megvette a produkciót, a fellépők pedig nem kértek pénzt, így a bevétel a kasszában maradhatott. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!