Karel Gott: villanyszerelőből csehszlovák legenda és plzeni díszpolgár (videókkal)

Sokat kellett rá várnia, de hétfőn végre szülővárosa, Plzen díszpolgára lett Karel Gott cseh táncdalénekes, aki nyáron ünnepelte 70. születésnapját.

MTI

Gott "kétségtelenül Plzen leghíresebb élő alakja" - mondta az oklevél átadása alkalmával a város alpolgármestere. Marcela Krejsova élő legendának, a világ nem angol nyelvű zenei élete egyik legnagyobb sztárjának, a külföldön legsikeresebb cseh énekesnek nevezte a villanyszerelőből lett dalnokot.

A csehek csalogánya a múlt héten magas állami kitüntetést - az Érdemérem 1. fokozatát - vehetett át Prágában Vaclav Klaus államfőtől Csehszlovákia megalapításának 91. évfordulója alkalmából, a ceremónia azonban nem volt mentes az incidenstől: Gott a televízió kamerái előtt a középső ujját mutatta azoknak, akik bírálták kitüntetését.

Csehországban a mai napig vitatott Gott szocialista idők alatti viselkedése, bírálói szerint együttműködött a rendszerrel. A díszpolgárságot sem szavazta meg neki egyhangúlag a plzeni képviselőtestület: a 49 tanácsnokból csak 36 támogatta.
 
A vádakra válaszul az énekes igyekszik hangsúlyozni, hogy távolságot tart a politikától, és ezzel őrzi meg hitelességét a rajongói előtt.

A saját hazájában 34 Arany Csalogány-díjat nyert és 150 nagylemezt kiadó énekes évtizedek óta népszerű előadó külföldön is, főleg Oroszországban, valamint Németországban; ez utóbbi piacon nagy siker lett Bushido berlini rapperrel a közelmúltban előadott duettje, a Für immer jung (Örökre fiatal).

Ahogy az ötven felettiek ismerik, Lady Carnival a boldog békeidőkből:

Mindörökké fiatal, a tánczene és a német hip-hop meglepő találkozása a színpadon by Alphaville:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!