Kávészínház - Szabó Tibor életében minden út a színházhoz vezet

Lankadatlan érdeklődés kíséri a SzínházSzerdákat a Cafe Frei pódiumán, ahol legutóbb Szabó Tibor volt a főszereplő - a kérdések labdáit Czapkó Antal dobta föl.

Ölbei Lívia

Tűz és víz, ég és föld  és még sorolhatnánk. Egy igazán furcsa párost hozott össze a sors szerdán este a Cafe Frei pódiumán. Ha a Weöres Sándor Színház sokszínű, izgalmas személyiségeket fölsorakoztató társulatában (akár ránézésre, de habitusra is) meg kellene nevezni a két legkülönbözőbb színészt, akkor meglehet, Czapkó Antalt és Szabó Tibort mondanánk.

De éppen ezért válik csapongóan érdekessé ez az este, amelyre a házigazda egyenesen a vonatról érkezik, hogy aztán nagy elánnal vesse bele magát a kérdezésbe. Ráadásul még az is előfordulhat, hogy (amint azt mondani szokták) mire ezek a sorok nyomtatásban megjelennek, Szabó Tibor már büszke édesapának mondhatja magát: a SzínházSzerdán ott mosolyog gyönyörű társa, Bálint Éva (ugye, nem is kell külön megjegyezni, hogy ő is a Weöres Sándor Színház társulatának tagja), aki most már tényleg alig várja, hogy az ifjabb Szabó, nevezetesen Bálint Ákos rámosolyogjon a nagyvilágra. Czapkó Antal gyakorló apaként pontosan tudja, miről beszél, amikor arra figyelmezteti a szülőjelölteket, hogy a baba érkezésével minden fenekestül felfordul majd az életükben. Tibke (mindenki így szólítja  engedjük hát meg magunknak ezt az otthonosságot) ebben egyelőre kételkedik, bár elismeri, hogy tényleg mindenfelől ezt hallja. És ha már otthonosság: Szabó Tibor és Bálint Éva a társulat tagjai közül a legmesszebbről, Erdélyből (a kulcshelyek: Nagykároly, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy) érkeztek Szombathelyre, kifejezetten a színházalapításra. Tibke azt mondja, legszebb álmaiban sem hitte volna, hogy ilyen könnyen megy majd  de így történt: a városban minden értelemben  színészként és magánemberként  gyorsan otthonra találtak. Azt a szeretetet pedig, amelynek megnyilvánulásaival szó szerint lépten-nyomon találkoznak, nem is lehet eléggé és elégszer megköszönni. Most már igazi szombathelyi lokálpatriótának érzem magam, jegyzi meg  aztán szemérmes vallomást tesz: mostanában, sötét sarkokba bújva, ha ránéz az életére, gyakran sírni támad kedve; a boldogságtól persze. Természetesen szó esik arról az útról is, amely Szabó Tibort egészen Szombathelyig elvezette.

A gyerekkorról azon a Nagykároly melletti tanyán, ahol egyszer kitört a száj- és körömfájás, ezért aztán a helyi mérnök betiltotta a sertéstartást  mire az akkoriban ötéves Tibke rögtön elhatározta, ha megnő, mérnök lesz belőle: hogy a sertéstartási tilalmat feloldhassa. Aztán a középiskolás évekről, amikor Tibke természetesen több diákzenekarban is színre lépett  általában a frontember szerepében. Mert persze gyorsan kiderült az, ami ma már minden szombathelyi színházlátogató előtt is nyilvánvaló: hogy Szabó Tibornak arany torka van. Czapkó kolléga sem hagyja ki a lehetőséget: a beszélgetés egy pontján gyöngéden éneklésre szólítja Tibkét  a közönség érzékelhetően nagy örömére. Tibke egy régi Illés-számot választ (és tényleg nem volt semmi előre megbeszélve).
De versmondás meg arany torok ide vagy oda, Tibke mégis nagy kanyarokkal érkezett meg a színészi pályára: az önéletrajzi ihletésű Szabó Tibor-est, A pincér dalai minderről többet is elmond, szombathelyi muzsikusok közreműködésével. (A pincér dalai-est legközelebb március elején bukkan föl a Weöres Sándor Színház műsorán. Szép az épület, ugye?, szól ki Tibke a közönségnek. Egyetértő mosolyt kap cserébe.)

Ha Szabó Tibor pályájáról van szó, nem maradhat említés nélkül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház  egyikhez is, másikhoz is ezer szállal kötődik; Gyergyószentmiklósra a színház életének egy érzékeny szakaszában igazgatónak hívták vissza.

És kell-e mondani: Tibke Bálint Évát is a színháznak köszönheti. Fél szeme állandóan a mindenórás kismamán van  csoda, ha boldogságában néha elfordulna, mert sírhatnékja támad?

Legközelebb Nagy Cili a vendég

Legközelebb (február 2-án) Nagy Cili lesz a SzínházSzerda és Szabó Tibor vendége a Cafe Frei pódiumán. Tibke  amint azt búcsúzóul jelezte a közönségnek  ezúttal jelmezben érkezik, hiszen a beszélgetés után azonnal színpadi jelenése lesz: ő játssza a fűszerboltos Hobbs urat a Weöres Sándor Színház Jeles András-előadásában, A kis Lordban. Azt még nem tudni, ki zenél a következő alkalommal  azt viszont örömmel konstatáltuk, hogy a legutóbbi kávéházi szerdára Szabó Tibor tehetséges fiatal zongoristát talált Wolford Benjamin személyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!