Kedvező folyamatok - Tavaly már élénkült a munkaerőpiac

A munkaerő-piaci helyzetet reprezentáló relatív mutatók 2010. második felétől javuló tendenciát mutatnak, főként az exportra dolgozó cégek felpörgése és a közmunkaprogramok miatt.

Kiss Tamás

A kedvező folyamatok eredményeként 2011 harmadik  negyedévében a 15-74 éves népesség 58,3 százaléka,  116,8 ezer - a szakmai terminológiával élve  - gazdaságilag aktív személy volt jelen a megye munkaerőpiacán. Az aktivitási arány már 0,3 százalékponttal meghaladta a válságot megelőző,  2008. harmadik  negyedévi adatot, a foglalkoztatottak aránya azonban 1 százalékponttal továbbra is alacsonyabb.

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja által készített elemzés szerint a  2010. év eleji negatív rekordot követően az év egészét tekintve már pozitív irányú elmozdulás volt tapasztalható a megye munkaerőpiacán: a foglalkoztatottság bővült, a regisztráltak havi átlagos száma 11 ezer 645 fő volt, közel 600 fővel alacsonyabb az egy évvel korábbinál, ami mintegy 5 százalékos csökkenést jelentett.

 2011 első hónapjaiban  elsősorban a szezonális foglalkoztatás kedvezőtlen hatásai valamint a régi típusú közfoglalkoztatás megszűnése miatt  átmenetileg magasabb szinten alakult a regisztrált álláskeresők száma. Márciustól   döntően az exportra termelő ágazatok élénkülése, a közfoglalkoztatási programok elindulása, valamint a szezonális munkák indukálta fokozottabb munkaerő kereslet következtében hónapról hónapra javultak a megye munkaerő-piaci mutatói.
Áprilisban már 10 ezer alá csökkent a regisztráltak száma, amely összességében január és június között 30 százalékot meghaladóan csökkent. Az év második felében a korábbiakhoz képest lelassult e  folyamat. A júliusi   döntően a pályakezdők beáramlása okozta átmeneti létszámnövekedést követően októberig tovább mérséklődött a nyilvántartott álláskeresők száma.
Novemberben aztán megállt a csökkenés. Az év tizenegyedik hónapjában 2,4 százalékkal, majd decemberben 10,2 százalékkal bővült a regisztráltak száma.  Az év utolsó hónapjában   az előző hónaphoz viszonyított növekedés ellenére   a regisztrált álláskeresők száma megyei szinten már alacsonyabb volt, mint 2008. év decemberében.

Több térségben azonban még nem történt meg ez a fordulat. A celldömölki kirendeltség területén 26,5 százalékkal, Sárvár térségében 14,7 százalékkal, Vasvár vonzáskörzetében pedig 3,1 százalékkal alakult magasabban a nyilvántartott álláskeresők száma a 2008-as év végén mérthez képest.


Napjainkban Vasvár térségében legmagasabb az álláskeresők aránya (14,2 százalék), ez az adat az országos átlagot is meghaladja (méghozzá 1 százalékponttal). A  megyei átlagnál magasabb munkanélküliséget még Celldömölk, Sárvár és Szentgotthárd körzetében mutatnak az adatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!