Kilencezer-ötszázan szeretnének a Savaria Egyetemi Központban továbbtanulni

Idén is az ELTE a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, 15 ezren adták be jelentkezésüket. A Nyugat-magyarországi Egyetemen (NymE) 9461-en szeretnének továbbtanulni.

Bajdó Bettina

Az Országos Felsőoktatái Információs Központ összesítette a felvételi adatokat, kiderült, idén országosan is nőtt a jelentkezői létszám, tavalyhoz képest mintegy 8,5 százalékkal többen, 137 408-an jelentkeztek az egyetemekre és a főiskolákra. Továbbra is az ELTE Magyarország legnépszerűbb felsőoktatási intézménye: több mint 15 ezren ide szeretnének elsősorban bejutni, ez 16 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. 

A NymE-re 9461-en jelentkeztek: első helyen 5200-an jelölték meg az intézményt a felvételi lapon. Alapképzésben több mint 4200-an, mesterképzésben pedig több mint 1200-an szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

A Savaria Egyetemi Központ Bölcsészettudományi Karán idén is vannak slágerszakok a felvételizők között. Alapképzésen kommunikáció és médiatudományra 157-en, szabad bölcsészetre 72-en, történelemre pedig 122-en adták be jelentkezésüket.

Művészeti, Nevelés és sporttudományi Karon továbbra is népszerű a testnevelő-edző és a rekreáció-szervezés és egészségfejlesztés szak, míg előbbire 200-an, utóbbira 184-en jelentkeztek. Természettudományi és műszaki szakon továbbra is a gazdálkodási menedzsment a legnépszerűbb, 111 jelentkezővel, de kedvelt a műszaki menedzsment szak is 84 felvételizővel.

A felvi.hu adatai szerint a Nyugat-dunántúli régióból több mint 12 ezren szeretnének továbbtanulni, Vas megyéből 3354-en adták be jelentkezésüket. Közülük 3118-an államilag támogatott képzésben szeretnének tanulni, 735-en pedig mesterképzésre jelentkezésüket. A megyei kistérségek közül a szombathelyiben van a legtöbb továbbtanuló 1630, de sokan jelentkeztek felsőoktatási intézménybe a celldömölki és a sárvári kistérségből is. Előbbiből 299-en, utóbbiból 450-en töltötték ki a jelentkezési lapokat.

Jövőre is nők lesznek többségben

A felsőoktatásba jelentkezők között idén is több a nő, mint a férfi. A gyengébbik nem képviselői közül több mint  79 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, s 59 ezer férfi szeretne továbbtanulni. A nők közül 45, a férfiak közül 38 ezren szeretnének alapképzésben részt venni. A korosztályok között megoszlásban a 19 évesek kerültek a lista elejére, közülük 30 ezren adták be jelentkezésüket valamelyik intézménybe. A 27 évesek és annál idősebbek közül 26 ezren jelentkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!