Kőszegi Fő tér: hibás kivitelezés, balesetveszély, vandálok

Kőszeg képviselői tájékoztatót hallgattak meg az idén öt éve elkészült Fő tér állapotáról. A kivitelezés sem volt éppen minőségi, de a vandálok sem kímélik a teret.

Némethy Mária

2006. szeptemberében készült el a kőszegi Fő tér rekonstrukciója, a város nagy ünnepségen avatta fel. Azóta kiderült: sok baj  van vele. Mivel kivitelezése előtt a nyertes pályázó 5 év teljes körű garanciát vállalt, a polgármesteri hivatal szakemberei a határidő lejárta előtt számba vették a hibákat, s ezekről tájékoztatták a város képviselőit.

A tér északi oldalán lévő félbevágott nagykocka kőburkolat folyamatosan javítást igényel, a kimozgó kövek balesetveszélyt okoznak. Emiatt többen megsérültek már. A meghibásodások oka döntően az, hogy a kockakövek beágyazása nem megfelelő, ráadásul az illesztésük közötti hézagok is nagyobbak az elfogadhatónál. Nyári forróságban a tér és a Rákóczi út találkozásánál a burkolat felemelkedik. A fák közül hét elszáradt, mert kiültetésük óta öntözésük nem megoldott.

A téren elhelyezett csobogók és szökőkutak vízvesztesége - annak ellenére, hogy vízforgató működik - jelentős. Az ívókút több esetben folyat, sajnos külön működtetés nélkül is engedi ki a vizet.

Rongálások miatt is több kár keletkezett már a téren. A szökőkút körül a köveket valakik többször megbontották, azóta többször helyre lett állítva. A tér elkészülte után az égetett virágládák közül néhányat összetörtek. A medencékbe belementek, az azokban lévő díszkivilágítást letörték. A téren lévő kandelábereket  folyamatosan rongálják, emiatt másfél millió forintot kellett már a városnak ezekre költeni. A térre behajtó magas felépítésű teherautók a lámpatesteket letörik.

A garanciális bejárás során megállapodtak abban, hogy az Írottkő szálló előtt félbevágott nagykocka kőburkolatot teljes egészében kicseréli a kivitelező. A hibaelhárításokat a Fő téren július végéig végzik majd el.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!