LB: le kell adni a cigánybűnözés kifejezést használó kampányhirdetéseket

A Legfelsőbb Bíróság csütörtöki döntése értelmében le kell adnia a Jobbik "cigánybűnözést" is említő kampányhirdetését a Magyar Rádiónak és a Magyar Televíziónak.

MTI

Az OVB hétfői ülésén egyórás vita után 6:2 arányban úgy ítélte meg, hogy a Jobbik "cigánybűnözés" kifejezést is használó hirdetései nem lépték túl a véleménynyilvánítás alkotmányos határát, a hirdetések tartalma nem sért olyan alkotmányos alapjogot, és nem valósít meg olyan, törvény által büntetni rendelt tényállást, amely alapján a Magyar Rádió, illetve a Magyar Televízió megtagadhatta volna a közlésüket. Az OVB szerint a közmédiumok a hirdetés visszautasításával megsértették a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.
   
Az OVB öt, az Országgyűlés által választott tagból, valamint a parlamenti frakciót alakító pártok delegáltjaiból áll, jelenleg tíztagú a testület. A hétfői szavazáson Bordás Vilmos, a testület elnöke és Litresits András, az MSZP delegáltja szavazott a jogsértés megállapítása ellen.
   
A közszolgálati műsorszolgáltatók a döntés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, ezt bírálta el csütörtökön az LB.
   
Az LB indoklása szerint a választási eljárásról szóló törvény szerint választási kampányban a jelölőszervezetek és személyek azonos feltételek mentén tehetnek közzé politikai hirdetést, a politikai hirdetéshez pedig véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. Szintén a választási eljárási törvény szerint a műsorszolgáltatók részvételére a választási kampányban egyebekben a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
   
Az LB hivatkozott a médiatörvényre is, amely egyértelműen kimondja, hogy a politikai hirdetés - így a kampányfilm - tartalmáért a műsorszolgáltató e törvény szerint felelősséggel nem tartozik.
   
E rendelkezés alapján - és olyan törvényi előírás hiányában, amely felhatalmazza a műsorszolgáltatót a közzététel előtt a politikai hirdetés tartalmának vizsgálatára, ezáltal szűrésére -, az érintett közszolgálati műsorszolgáltatók nem tagadhatták volna meg a kampányfilm, illetve hanganyag közzétételét, ezért az Országos Választási Bizottság határozatában helyesen állapította meg a törvénysértést - olvasható az LB indoklásában.
   
Az LB határozata tehát kimondta, hogy jogsértő volt, hogy a két közmédium nem adta le a Jobbik politikai hirdetéseit, és ebből az is következik, hogy a kampány hátralévő részében a műsorszolgáltatók nem tagadhatják meg a hirdetés leadását.

OLDALTÖRÉS: Tiszteletben tartja a Magyar Televízió a Legfelsőbb Bíróság döntését

Tiszteletben tartja a Magyar Televízió a Legfelsőbb Bíróság döntését

Tiszteletben tartja a Magyar Televízió a Legfelsőbb Bíróság döntését

Tiszteletben tartja a Magyar Televízió a Legfelsőbb Bíróság döntését

Tiszteletben tartja a Magyar Televízió (MTV) a Legfelsőbb Bíróság (LB) döntését - tájékoztatta csütörtökön az LB ülése után Kert Attila, az MTV kommunikációs vezetője az MTI-t.

Várják a döntés hivatalos kézbesítését, hogy érdemben megismerhessék annak tartalmát - mondta.
   
A Legfelsőbb Bíróság csütörtöki döntése értelmében le kell adnia a Jobbik "cigánybűnözést" is említő kampányhirdetését a Magyar Rádiónak és a Magyar Televíziónak. Az LB ezzel helybenhagyta az Országos Választási Bizottság hétfői döntéseit.
   
A Jobbik kártérítési pert helyezett kilátásba arra az esetre, ha a felek közötti szerződésben foglaltaktól eltérően a közmédiumok nem sugározzák a reklámokat. A pert akkor is elindítják, ha a médiumok a bíróság helybenhagyó döntése után szombaton "pótolják" az elmaradt hirdetések sugárzását, ugyanis ez nyilvánvalóan nem egyenértékű a két héten át tartó, meghatározott számú lejátszásról szóló szerződés tartalmával - közölte még kedden Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője.
   
Az MTV honlapján olvasható, politikai hirdetések televíziós közzétételéről szóló információk szerint a fél perc hosszú reklámokat igény esetén húsz napon át az m1-es csatornán összesen 120-szor, az m2-n 40-szer sugározzák.

 

OLDALTÖRÉS: Leadja a Jobbik "cigánybűnözés" szót tartalmazó kampányreklámját a Magyar Rádió

Leadja a Jobbik "cigánybűnözés" szót tartalmazó kampányreklámját a Magyar Rádió

Leadja a Jobbik "cigánybűnözés" szót tartalmazó kampányreklámját a Magyar Rádió

Leadja a Jobbik "cigánybűnözés" szót tartalmazó kampányreklámját a Magyar Rádió

A Magyar Rádió tudomásul veszi a Legfelsőbb Bíróság (LB) döntését és leadja a Jobbik hirdetését - közölte Borbély-Urquhart Julianna, a közrádió kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Teljesítik az eredeti megrendelést, és a kampányidőszak végéig leadják a megrendelt mennyiségű hirdetést. A tájékoztatás szerint első alkalommal csütörtökön 17 óra 58 perckor megy adásba a Jobbik "cigánybűnözés" szót tartalmazó kampányreklámja a közrádióban.
   
Az LB csütörtöki döntése értelmében le kellett volna adnia a Jobbik "cigánybűnözést" is említő kampányhirdetését a Magyar Rádiónak és a Magyar Televíziónak, az LB ezzel helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői döntéseit.
    
A köztelevízió kommunikációs vezetője a döntés után azonban azt mondta az MTI-nek, hogy bár tiszteletben tartják az LB döntését, de megvárják a hivatalos kézbesítést, hogy érdemben megismerhessék a döntésben foglaltakat.
   
Az MTI a kézbesítés gyakorlatáról megkérdezte Szűcs Pétert, az LB szóvivőjét, aki azt mondta: a testület az érintett feleknek azonnal eljuttatja a végzést. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy a Magyar Televízió képviselője átvette-e a helyszínen a dokumentumot.
   
A Jobbik kártérítési pert helyezett kilátásba arra az esetre, ha a felek közötti szerződésben foglaltaktól eltérően a közmédiumok nem sugározzák a reklámokat.

 

OLDALTÖRÉS: Kártérítést követel a Jobbik a Magyar Rádiótól és a Magyar Televíziótól

Kártérítést követel a Jobbik a Magyar Rádiótól és a Magyar Televíziótól

Kártérítést követel a Jobbik a Magyar Rádiótól és a Magyar Televíziótól

Kártérítést követel a Jobbik a Magyar Rádiótól és a Magyar Televíziótól

Kártérítési pert indít a Jobbik a Magyar Rádió és a Magyar Televízió ellen, amiért a közmédiumok a "cigánybűnözés" kifejezés elhangzása miatt megtagadták a párt választási hirdetésének sugárzását.

Dúró Dóra szóvivő az MTI-nek elmondta: kártérítési igényüket a Legfelsőbb Bíróság csütörtöki döntésére alapozzák, amely szerint a médiumoknak le kellett volna adniuk a kifogásolt hirdetéseket.
   
Hozzátette, arra kérik a közmédiumokat, hogy a vasárnapi önkormányzati választásig tegyenek eleget a határozatnak, és minden választási hirdetési blokkban sugározzák a párt félperces reklámjait, a szerződésben foglaltaknak megfelelő számban. Az MTV esetében ez 58, a közrádió esetében 19 alkalmat jelent.
   
Dúró Dóra ugyanakkor elmondta: ezt legfeljebb kármentésnek tekintik, ami nem változtat azon, hogy kártérítést követelnek, hiszen a pártot nyilvánvalóan hátrány érte azzal, hogy hirdetései a múlt csütörtöki kezdés helyett legkorábban egyhetes csúszással kerülhetnek adásba.
   
A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön az Országos Választási Bizottság hétfői határozatát helybenhagyva kimondta: jogsértő volt a közmédiumok döntése, amellyel elutasították a reklám befogadását, ezzel ugyanis megsértették a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.
   
A bíróság indoklása szerint a választási eljárásról szóló törvény szerint választási kampányban a jelölőszervezetek és személyek azonos feltételekkel tehetnek közzé politikai hirdetést, ahhoz pedig véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. Szintén a választási eljárási törvény szerint a műsorszolgáltatók részvételére a választási kampányban egyebekben a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. A médiatörvény pedig kimondja, hogy a politikai hirdetés tartalmáért a műsorszolgáltató nem tartozik felelősséggel.
   
E rendelkezés alapján - és olyan törvényi előírás hiányában, amely felhatalmazná a műsorszolgáltatót a közzététel előtt a politikai hirdetés tartalmának vizsgálatára, ezáltal szűrésére - a közszolgálati médiumok nem utasíthatták volna el a kampányfilm, illetve hanganyag közzétételét.
   
Az LB határozatából az következik, hogy a kampány hátralévő részében a műsorszolgáltatók nem tagadhatják meg a hirdetés leadását.
   
A Magyar Rádió Borbély-Urquhart Julianna kommunikációs vezető közlése szerint tudomásul veszi a bíróság döntését, és leadja a Jobbik hirdetését, míg Kert Attila, a Magyar Televízió kommunikációs vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, tiszteletben tartják a döntést, és várják annak hivatalos kézbesítését, hogy érdemben megismerhessék tartalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!