Magyar Nagydíj: Alonso rajtol az élről - Massa súlyos balesete az F1 időmérőjén (Fotókkal)

VN - Fernando Alonso, a Renault kétszeres világbajnok spanyol pilótája indul az élről a XXIV. Magyar Nagydíj vasárnapi futamán. A második helyről a német Sebastian Vettel (Red Bull), míg a harmadikról csapattársa, az ausztrál Mark Webber vághat neki a viadalnak. A szombati időmérő edzésen súlyos balesetet szenvedett Felipe Massa, őt később mentőhelikopterrel kórházba szállították, állapota stabil.

MTI

A kvalifikáció első részében nem volt komolyabb meglepetés: az élete első Forma-1-es futamára készülő, mindössze 19 éves spanyol Jaime Alguersuari (Toro Rosso) lett az utolsó, a további kiesők között pedig ott volt a lengyelek kedvence, Robert Kubica (BMW-Sauber), a német Adrian Sutil (Force India), az olasz Giancarlo Fisichella (Force India), valamint a német Nick Heidfeld (BMW-Sauber).

A második felvonásban a tavaly győztes finn Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) volt óriási csatában az idővel, mindössze öt másodperccel a vége előtt tudott olyan kört autózni, amivel bekerült a legjobb tíz közé.

Az időmérő edzés zárófelvonásában az előző futamokkal - és az eddigi szezonnal - ellentétben szinte lehetetlen volt megtippelni, hogy ki indul majd az első rajtkockából, hiszen az idény során gyengélkedő Ferrari (ekkor már csak Kimi Räikkönennel), a McLaren és a Williams autói is versenyképesnek tűntek.

Az utolsó másodpercekben, vagyis a legizgalmasabb pillanatokban ritkán látható közjáték zavarta meg a tréninget; elromlott az időmérő szerkezet, így sokáig nem lehetett tudni, ki nyerte meg a kvalifikációt. A végeredményt maguk a pilóták sem tudták hosszú percekig, majd közölték, hogy Fernando Alonso (aki 2003-ban diadalmaskodott a Hungaroringen) indulhat az élről...

Fernando Alonso:
- Különleges pálya ez számomra, hiszen itt nyertem életemben először, ráadásul itt nagyon fontos az, hogy megfelelő helyről induljon az ember. Szeretnénk jó eredményt elérni, hiszen eddig az idén ez elmaradt, nagyon nagy szükségünk van a pontokra. Ebben az idényben gyakorlatilag először teljesítettünk jól, remélem ezzel most elindulunk fölfelé, és a szezon második felében a legjobbak között leszünk.
    
Sebastian Vettel:
- Még mindig nem vagyok teljesen elégedett, de a kvalifikáció utolsó részében már közel voltam ahhoz, ahogyan teljesíteni szeretnék. Az első két részben elég nagy volt a forgalom, így nem tudtam annyira gyors lenni.

Mark Webber:
- Nagyon jó pozícióból indulok vasárnap, remekül teljesített a csapatunk, várom már a holnapi futamot.


A XXIV. Magyar Nagydíj vasárnapi futamának rajtsorrendje:

1. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Renault)
Sebastian Vettel (német, Red Bull)

2. sor:
Mark Webber (ausztrál, Red Bull)
Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes)

3. sor:
Nico Rosberg (német, Williams)
Heikki Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes)

    4. sor:
Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)
Jenson Button (brit, Brawn GP)

    5. sor:
Nakadzsima Kazuki (japán, Williams)
Felipe Massa (brazil, Ferrari) - sérülés nem indul

    6. sor:
Sébastien Buemi (svájci, Toro Rosso)
Jarno Trulli (olasz, Toyota)

    7. sor:
Rubens Barrichello (brazil, Brawn GP)
Timo Glock (német, Toyota)

    8. sor:
Nelson Piquet Jr. (brazil, Renault)
Nick Heidfeld (német, BWW-Sauber)

    9. sor:
Giancarlo Fisichella (olasz, Force India)  
Adrian Sutil (német, Force India)

    10. sor:
Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber)
Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso)


Az edzés eseményeit beárnyékolja Felipe Massa balesete.

Massa állapotáról egyelőre nincsenek információk, de a baleset helyszínéről mentővel szállították a Hungaroringen található kórházba.

A baleset miatt az időmérő harmadik szakasza 8-10 perces késéssel kezdődik.

A televíziós felvételek tanúsága szerint a brazil versenyzőt menet közben fejen találta egy, a brazil Rubens Barrichello autójáról korábban leszakadt, felcsapódó alkatrész. Vélhetőleg egy rugó okozott koponyasérülést a brazil pilótának, aki az eszméletét pillanatnyilag elvesztve a gumifalba csapódott. A felrepülő tárgy körülbelül 270 km/órás sebességnél találta sisakon Massát.



Massa sérülése súlyos, de nem életveszélyes, zúzott koponyasérülést szenvedett, minden életfunkciója működik, a becsapódásra is emlékezik.

Helyszínről tudósító kollégánk információi szerint Massa állapotát az orvosok stabilizálták, és mentőhelikopterrel kórházba szállították.  

Részleteket itt talál! 



A brazil Felipe Massát, a Ferrari csapat autóversenyzőjét próbálják kimenteni autójából a mentők, miután gumifalnak ütközött a július 26-i Magyar Nagydíj időmérő edzésén a Hungaroringen. MTI Fotó: Kovács Tamás


A balesetet szenvedett brazil Felipe Massa Ferrariját trélerre emelik, miután a versenyző gumifalnak ütközött a július 26-i Magyar Nagydíj időmérő edzésén a Hungaroringen.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!