Magyarországon egyedülálló komplex rehabilitációs központot avattak

Az unió és az állam közös támogatásával, mintegy 791 millió forintos beruházással elkészült a térségi rehabilitációs központ Sárváron. Az épületet csütörtök délelőtt adták át a kórházban.

Bajdó Bettina

A megjelenteket Vancsura Miklós, a kórház főigazgatója köszöntötte, majd átadta a szót dr. Dénes Tibor polgármesternek.

- Az elmúlt évtizedekben a város sokat áldozott az egészségügyre - folytatta a polgármester, néha erőnkön felül teljesítettünk. Nagy reményekkel tekintünk a jövő felé, bízunk abban, hogy az új központ nemcsak a helyiek, a környékbeliek, hanem a távolról érkezők gyógyulását is szolgálja majd. Ezen kívül pedig hozzájárul a város idegenforgalmának a  fellendüléséhez  is. -

A polgármester után Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta a beruházás fontosságát. Kiemelte, hogy az uniós forrásoknak köszönhetően modern körülmények között láthatják el ezentúl a betegeket. Azt is elmondta, külön kihívás, hogy olyan dolgozókat is találjanak, akik meg tudnak felelni az új elvárásoknak.

A szót ismét Vancsura Miklós igazgató vette át, s kiemelte, hogy az uniós és az állam 791 millió forintos támogatásával és 96 millió forint önerővel történt a felújítás és a bővítés. Ennek eredményeképpen Magyarországon egyedülálló komplex rehabilitációs központ jöhetett létre. Építészetileg két jól elkülöníthető részre lehet bontani a beruházást: a csaknem 1500 négyzetméteres nyugati szárnyra és az 1600 négyzetméteres új rehabilitációs tömbre.

Ezeken kívül elkészült a kórház főbejárata is, illetve a felújított épület közötti részt is összekapcsolták egy folyosóval a komplexum többi részével. Az épületekben két-, három- illetve négyágyas, önálló fürdőszobával rendelkező betegszobákat alakítottak ki.

A fejlesztés fontos eleme volt, hogy akadály-mentesítették az épületeket. Az új épületekben önálló fürdőszobás, két-, három- illetve négyágyas szobákat is kialakítottak.

Kilencvenkét ágy a rehabilitációs központban

- Az új központban onkológiai rehabilitációra 30 ágyat, nőgyógyászati rehabilitációra 16 ágyat, gasztroenteorológiai rehabilitációra 16 ágyat,  pszichoszomatikus betegek ápolására 14 ágyat, s a reumatológiai betegek ellátására 16 ágyat különítettek el.

- A most átadott 92 ágyas rehabilitációs központ szervezetileg az intézmény gyógyító osztályát alkotja. Itt minden olyan terápiás részleg megtalálható majd, amire szükségük lehet a betegeknek.

- Az ötszakmás regionális rehabilitációs központ mellett változatlanul megmaradtak a meglévő munkahelyek, az intézményben folyó orvos-szakmai tevékenység is, de szeretnék ha a jövőben tovább bővülnének a szolgáltatások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!