Megégett sündisznó, harkály a horgászzsinórban, szarvas a folyóban

<b>Körkép</b> - Megyénk tűzoltóit nemcsak akkor hívják, ha emberek kerülnek bajba. A szombathelyi tűzoltókat hívták már például harkály- és gólyamentéshez, megégett sündisznót is vittek állatorvoshoz, sőt lovakat is húztak már ki gödörből.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

- Az állatmentések közül a legkényesebb a macsakmentés - avat be a „titkokba” Göncz Szabolcs, a tűzoltási és műszaki mentési osztályvezetője. 

- Ugyanis olyan esetről még nem hallottunk, hogy egyetlen macska is fent maradt volna a fán. Így ilyen hívásoknál nem mindig megyünk ki segíteni.

- Madármentésekhez is sokszor riasztottak minket, nemrég egy harkályt szabadítottunk ki horgászzsinórból, mentettünk hálóba szorult galambokat, s elpusztult kisgólyát is szedtünk ki a fészekből, hogy ne fertőzze meg a többieket. Mókusnak is segítettünk kijutni egy lakásból, ahová az ablakon keresztül jutott be, s nem találta a kifelé vezető utat - sorolja Göncz Szabolcs, akitől az is megtudtuk, hogy némely esetben - például lovak mentésekor - az állatok megsérülhetnek, így lánglovagoknak mentés után gondoskodnunk kell az orvosi ellátásukról is. Előfordult már, hogy egy megégett sündisznót szállítottak be az állatkórházba.

A vasvári tűzoltóság 1996 óta működik köztestületként, s első állatmentésüknél egy magas fáról kellett leszedni egy macskát, aki a kétségbeesett telefon szerint már egy hete nem moccant. Ám mikor a tűzoltó elkezdett felfelé mászni a létrán, a cica nem várta meg míg felé: gondolt egyet és magától lemászott.

Sárváron is mentettek már a tűzoltók macskákat a fákról, szarvasoknak segítettek kijutni a megáradt Rábából, s disznót is mentettek égő telepről,  de az évente többször ismétlődő „program” itt a  méhbefogás.

A tűzoltók szeretik és segítik az állatokat, ám mint Németh László vasvári parancsnok hangsúlyozta, emberéletet nem kockáztatnak egy állat élete miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!