Meghalt a cáki várúr

85 éves korában elhunyt Ördögh László festőművész, akit úgy is emlegettek: a cáki várúr . Nem csak azért, mert felhalmozott tárgyi értékei valóban g ...

Merklin Tímea

A várúr 1630-ból való oklevéllel tudta bizonyítani nemesi származását. Amint mesélte, az oklevél megjárta Kanadát, 1956-ban menekítette el Magyarországról az öccse, és huszonöt évig ott őrizte páncélszekrényben, míg végre vissza merték hozni. Vissza kellett hozni, hiszen a latin szöveg megmondja: mindig a család legidősebb tagjának kell őrizni.

De nem ezért kaphatta Ördögh László a cáki várúr megtisztelő címet. Hiszen úri életet nem a tárgyakon keresztül vagy a kutyabőr által, hanem a lelkében él az ember. Ha magába néz, aztán körülnéz, és nyugodt szívvel igennel tud-e válaszolni arra a kérdésre, hogy megvan-e mindaz, amire vágyott. Amikor találkoztunk, Ördögh László 76 éves volt, akkor már azt mondhatta, igen: itt Vas megyében, Cákon találták meg feleségével azt a nyugalmat, amit addig kerestek.

1989-ben költöztek ide végleg Budapestről, ahol Ördögh Lászlónak jól menő iparművészeti stúdiója volt. Rusztikus bútorokat készítettek; ő csinálta a prototípust (bár sosem tanulta ezt a mesterséget), egy asztalos meg tovább gyártotta. A rajzok és az illesztések pontosságát egy másik szakterületen tanulta: kitűnően modellezett. Műrepülő és mechanikai motoros szabadrepülő modelljeivel Európa-bajnokságokat, világbajnokságokat is nyert az 50-es, 60-as években. Ennek az előzménye pedig az volt, hogy a katonai légierőnél szolgált; a háború szakította félbe festőtanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahová 1942-ben vették fel. Burghardt Rezső osztályába járt. 1948-ban tudta befejezni a főiskolát. Rengeteg kiállítása volt, a képeiből jól megélt. Húsz évig jártak Zsennyébe a feleségével, Kiss Sándorral és Lesenyei Mártával barátkoztak, e barátság kötötte őket aztán Vas megyéhez. Először a kőszegi Aranypatika házát akarták megvenni, majd Cákon rábukkantak erre a házra a temető szomszédságában, ami akkor már majdnem húsz éve lakatlan volt. Ez lett a házuk, a váruk - a gyűjtemények őrzőhelye, lakhelyük, a Cákon megtalált nyugalom szimbóluma. A kis faluban egy évig polgármester volt a rendszerváltás után. Saját ültetésű fái azóta magasra nőttek. Igaz, közben elment az élet - mondta Ördögh László, amikor náluk jártam, pedig akkor még jöttek aktív évek. 2001-ben Villányban, 2003-ban a szombathelyi MMIK-ban volt kiállítása. Az utóbbi két évben már hiányzott a sportház karácsonyi tárlatairól. Az interneten van egy kis képgaléria a nevével; a Stuttgartban élő fia hozta létre.

Most a feleségével, Mici nénivel lehet beszélgetni. Sírdogál. Nem temetés, hamvasztás lesz. Ahogy Ördögh László kérte, az urnáját az otthoni galériáján helyezik el a festményei között. Egy oltárt építettek a festőállványából, amin azt a képet hagyták, amit utoljára festett: valahol a badacsonyi úton egy feszület Krisztussal. Sokat gondolt a halálra, régóta készült rá. Évekkel ezelőtt kérte Kiss Sándort (aki már nyolc éve elment), hogy készítsen neki egy portrészobrot, a hátulján helyet hagyva az urnának. Az volt az utolsó kívánsága, hogy ebben helyezzék el a hamvait, azzal az Erdélyből való hímzett halotti lepellel letakarva, amit pedig akkor vettek erdélyi asszonyoktól, mikor még Budapesten éltek.

Ördögh László búcsúztatása június 16-án, szombaton 15 órakor lesz a cáki temető halottasházában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!