Nagyon súlyos: mindenki hárítja a felelősséget az FTC-Hertha meccsen történt botrány miatt

Berlin - A Hertha BSC hivatalos levélben tiltakozik a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ) és a Ferencvárosnál amiatt, hogy a magyar huligánok bántalmazták a vendégszurkolókat kedden a két csapat felkészülési mérkőzése előtt. Magyarországon gyakorlatilag senkit nem érdekelt a botrányt, az első reakciók csak a berlini klub tiltakozása után jelentek meg, mintha természetes lenne, hogy az Üllői úton kétes elemek zaklatják a vendégcsapat szurkolóit.

MTI

A berlini klub magyarázatot vár arra, hogy az Albert Stadion előtt tartózkodó rendőrök - a nyolc német újságíró szerint - nem avatkoztak bele az eseményekbe. A Hertha szerint az FTC-nek nyomatékosan kellett volna az arénába hívni a hatóságiakat.
    
A Bundesliga-egyesület tájékoztatása alapján a 20 drukkerből hárman sérültek meg: egyiküknek egy üvegpalack felsértette a homlokát, az erősen vérző sebet a csapatorvos varrta össze. Másikuk orrtörést szenvedett, a harmadiknak pedig egy ujja tört el. A hazai ultrák a stadionban "Heil Hitler" és "Sieg Heil" kiabálással provokálták a berlini híveket, majd megpróbáltak betörni a szektorukba, sőt, később a sajtótribün előtt is felbukkantak. A 2-0-ás Hertha-sikerrel zárult meccset követően a németek kísérettel hajtottak a repülőtérre, majd Grazon keresztül még az éjjel visszatértek stegersbachi edzőtáborukba.
    
Váradi Mátyás, a Ferencváros sajtófőnöke az MTI érdeklődésére elmondta: ezen a találkozón még nem a klub saját, nemrég alapított biztonsági szolgálata őrizte a rendet, az csak az első hazai bajnoki mérkőzésen fog debütálni. Ezúttal egy másik cég teljesített szolgálatot, amely először dolgozott az Albert Stadionban, így nem rendelkezett kellő helyismerettel. Váradi hozzátette: a klubon belül már vizsgálják a történteket, de természetesen a Ferencvárosnak vállalnia kell az erkölcsi felelősséget. A sajtófőnök mindemellett elmondta, hogy a botrány okozóit nem tartják a Fradi-család tagjainak.
    
Retteghy István, az MLSZ fegyelmi bizottságának elnöke arról számolt be az MTI-nek, hogy ez az eset nem tartozik az MLSZ hatáskörébe, hiszen nem a szövetség rendezvénye volt a felkészülési meccs, így álláspontja szerint nem fog fegyelmi eljárást lefolytatni. Hozzátette, amennyiben hivatalos panasz érkezik, akkor is valószínűleg felsőbb szervhez irányítják az ügyet.Az MLSZ sajtófőnöke, Serényi Péter később úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy ha megérkezik a berliniek panasza, akkor az alapján kezdeményez fegyelmi eljárást a szövetség, ha ilyen nem érkezik, akkor pedig hivatalból, mert minden magyarországi mérkőzés az MLSZ-hez tartozik.
    
A dpa német hírügynökség szerint a magyar média nem szentelt túl nagy figyelmet a botránynak, és az országban eleve hírhedt bajkeverőknek tekintik az FTC-rajongókat. Az ő körükből kerülnek ki nagyrészt azok, akik más "ügyekben" is gondoskodnak a csetepatéról Magyarországon. 

 A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerda délután közölte: mivel a szervező nem kötött szerződést a BRFK-val, ezért a rendőrök kizárólag a mérkőzés külső biztosítását végezték, a stadionon belüli rend fenntartását az FTC által szerződtetett biztonsági szolgálat látta el. 
    
"A mérkőzés ideje alatt a biztonsági szolgálat nem jelzett olyan rendkívüli eseményt, amely a külső biztosításban résztvevő rendőri erők stadionon belüli beavatkozását indokolttá tette volna" - szögezte le a rendőrség. 
    
Mint a közleményben írták, a biztonsági szolgálatnak kellett volna jeleznie a helyszíni erők rendőri parancsnokának, hogy rendbontás történt a stadionon belül, amely rendőri intézkedést igényel. 
    
"Tekintettel arra, hogy ilyen jelzés nem érkezett, a rendőrök nem tudtak intézkedni azokkal a ferencvárosi szurkolókkal szemben, akik nekitámadtak a Hertha drukkereknek" - tették hozzá. A BRFK egyébként vizsgálja, hogy a mérkőzés során történt-e olyan jogsértés, amely büntető- vagy szabálysértési eljárás indítását szükségessé tenné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!