Nem jött az iskolabusz, kiiratkoztak a suliból

Torony - A szeptemberi iskolakezdéskor két tinédzser hiába várt arra a buszra, amely az ígéret szerint Oberwartba szállítja őket, a jármű csak nem jött. Éppen a körgyűrűn robogott.

Kozma Gábor

A két fiatal tanévnyitó helyett hazaballagott, édesanyjuk, Hargitai Anita pedig lázas telefonálásba kezdett. - Három gyermeket nevelünk, a fiam és a lányom Rohoncra jár iskolába. Autón hoztam és vittem őket, ez nem ment sokáig a munka mellett. Mivel az  oberwarti iskolabusz a faluban eddig  megállt, kézenfekvő volt átíratni a gyerekeket oda.  Felhívtam a Volán illetékesét, azt mondta, hogy idén is lesz járat  - emelte ki az asszony. 

- Korábban  a járat által  érintett, közel ötven szülő tartott két  közgyűlést, ezeken  sajnos nem tudtam ott lenni.  A vita a költségek körül zajlott, így értesültem. Szeptember 7-én nyugodtan  kivittem hát  a gyerekeket a megállóba  - mondta az elkeseredett szülő. 

A busz viszont nem jött, a körgyűrűn robogott tova. Mindezt Hargitaiék egy a buszon ülő kislány telefonja nyomán tudták meg. 

- Kiderítettük, a szülők döntéséről van szó. Időponti nehézségekre hivatkozva határoztak úgy, hogy ne jöjjön a busz a faluba.  Konzultáció után a Volán illetékese bejárta az útvonalat,  és azt mondta: igazam van, az eredeti menetrend tartható. Ígérte, szeptember 14-étől helyreáll az eredeti járat. De a busz  ekkor sem  jött. Rengeteg, egymásnak   ellentmondó telefon után megtudtam, hogy a szülők megint döntöttek, és megint ellenünkben - teszi hozzá Anita. 

A korábbi ígéret miatt a gyerekeket kiírattam Rohoncról, egy napot  voltak az oberwarti iskolában, majd vissza- írattam őket. Képzelje el azt a tortúrát... És közben egy vagyont költöttünk az oberwarti iskolai felszerelésre. A lányom sírt, a fiam lecsapta a kagylót.  

A Volán illetékese nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit szögezett le: különcélú menetrend szerinti járatról van szó.  A szülők bizottságot  alakítottak, ennek egyik tagja  Németh Károly. Ő elmondta: olcsóbb buszt kerestek,  majd  egyeztetni kellett, mert  közvetve négy-öt  osztrák iskolába is "terít" a Volán-járat.  Valaki felvetette a szülők részéről, hogy ne menjen be a busz Toronyba. Elfogadták, így  ez a többségi döntés. 




Megérkezett a Volán hivatalos járata. A különcélú járat  korábban átment a falun, idén viszont nem. Ezt a  döntést  a szülők hozták meg  Fotó: Szendi Péter

Az ügyrendi leírás szerint  a különcélú menetrend szerinti járat gyakorlatilag teljes jogkört ad  a bérlőnek. Nemcsak az időpontokat határozhatja meg, de azt is, hogy kik vehetik igénybe, kik utazhatnak a buszon. 

A Volán-járatra is  állnak e regulák,  így nem mindig a szakmai ésszerűség a nyerő. A toronyi  ügy  a szülői szolidaritás hiányára mutat rá.  Időközben még egy fiatalt kiírattak a busz elmaradása miatt, így  három  már  a vesztes. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!