Nem szerzett mandátumot, így bíróság elé kell állnia Kolompár Orbánnak (frissítve)

Kecskemét, Kiskunmajsa - Folytatódhat az Országos Cigány Önkormányzat elleni büntetőeljárás, amit azért függesztett fel a nyomozóhatóság, mert Kolompár Orbán az MCF Roma Összefogás Párt színeiben jelöltette magát az EP-választásokon, s így mentelmi jog illette meg. Időközben a BRFK elrendelte a nyomozást az MCF ajánlószelvényeinek ügyében.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Csak akkor lehet majd folytatni a Kolompár Orbán elleni büntetőeljárást, ha az OVB hivatalosan tájékoztatja a nyomozóhatóságot - jelen esetben a Vám - és Pénzügyőrség Nyomozóhivatalát - , hogy az EP választásokon nem szerzett mandátumot a roma politikus, és így megszűnt a mentelmi joga - közölte Szabó Ferenc, Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes, a c-press hírügynökséggel.

A Kolompár vezette MCF Roma Összefogás Párt mindössze 13 440 szavazatott szerzett a vasárnapi EP-választáson, ez az összes szavazat 0,46 százaléka. A listák számára a bejutási küszöb öt százalék volt.

Kolompárt, a Kiskunmajsai Cigány (Roma) Érdekképviseleti Szervezet, egyben az Országos Cigány Önkormányzat elnökét június 2-án, kedden jogosulatlan gazdasági előny megszerzése vádjával állították volna bíróság elé, de indult az európai parlamenti választásokon, jelöltként pedig megillette a mentelmi jog. Nem csak őt, hanem a per másodrendű vádlottját, egy keceli férfit is, akit - Kolompár Orbánhoz hasonlóan - az MCF Roma Összefogás Párt indított jelöltként vasárnap. 
  


Kolompár Orbánt (a kép közepén) jogosulatlan gazdasági előny megszerzése vádjával állíthatják bíróság elé. A felvétel egy korábbi antirasszista rendezvényen készült

Fotó: metropol.hu

Kolompár Orbánt és három társát egy foglalkoztatási pályázaton elnyert, összesen 7,2 millió forintnyi támogatás jogosulatlan felhasználása miatt kívánták bíróság elé állítani. 

Amennyiben az OVB hivatalos tájékoztatást küld arról, hogy Kolompár Orbán nem szerezett mandátumot, úgy folytatódik annak a másik büntetőügynek a nyomozása is, amelyben jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése miatt hallgatták volna ki áprilisban az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, de megtagadta a vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen. 
  
Abban az ügyben a gyanú szerint négy szervezeten keresztül ismeretlenek 255 millió forint állami támogatást próbáltak lehívni, ebből 140 milliót sikeresen.
 
A támogatások elnyeréséhez a gyanú szerint fiktív számlákat használtak fel. A vámnyomozók tavaly ősz óta vizsgálják több Bács-Kiskun megyei roma szervezetnek az EQUAL-programban igényelt támogatásait, illetve azok elszámolását. 

Szabó Ferenc, a megyei főügyészség helyettes vezetője elmondta: a vizsgálat szerint a gyanúsított a hazai, valamint az uniós költségvetésnek százmillió forint értékben okozott kárt. 

Nyomoz a BRFK az MCF ajánlószelvényei miatt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság elrendelte a nyomozást az MCF Roma Összefogás Párt ajánlószelvényei ügyében - közölt a rendőrség kedden az MTI érdeklődésére.

A BRFK gazdaságvédelmi főosztálya a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény miatt rendelte el a nyomozást, ismeretlen tettes ellen - közölt a rendőrség. Mint írták, az eljárás során a nyomozók lefoglalták a kérdéses ajánlószelvényeket, és szakértőt is kirendeltek az ügyben. 

Az MCF Roma Összefogás Párt ajánlószelvényeinek hamisítása miatt Novák Előd, a Jobbik Országos Választási Bizottságba delegált tagja tett feljelentést még május 14-én. A delegált az MTI-nek azt mondta, több száz hamis dokumentumot talált az MCF Roma Összefogás Pártnak az európai parlamenti választásra leadott ajánlószelvényei között. 

Elmondta, azt is kérte, a rendőrség vizsgálja meg, felmerül-e a bűnpártolás gyanúja azoknál az OVB-tagoknál, akik a testület korábbi ülésén az ügyben nem támogatták a feljelentésre irányuló kezdeményezését. 

A hamis szelvényeket azok ellenőrzése során az Országos Választási Iroda (OVI) kiszűrte: azok az érvénytelen ajánlások közé kerültek, így nem befolyásolták a párt listájának nyilvántartásba vételét az iroda korábbi közlése szerint. 

Hasonló ügyben már tett feljelentést Novák Előd ugyancsak Jobbik-delegáltként öt hónappal ezelőtt; akkor a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő-választáson találtak több ezer, nem eredeti ajánlószelvényt. Az ügyben nyomozást indított a BRFK, amely azóta is tart.

Kolompár Orbán, a roma politikai szerveződés elnöke május 8-án azt közölte: a szervezet önálló listát állít az európai parlamenti választásra és 22.500 ajánlószelvényt adott le. A szervezet a vasárnapi voksoláson a 11 ezer magyarországi szavazókörben összesen 13.440 szavazatot kapott.

Forrás: C-PRESS, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!