Ökobuszjáratok indulnak Ausztriából a megyénkbe

Határutat avattak Pornóapátiban: a százméteres útszakasz a határ túloldalán fekvő Deutsch-Schützen felé biztosít összeköttetést.

Farkas Eszter

Hazánk már 2004. május 1-jétől  az Európai Unió tagja. A határátkelők megnyitásával - eddig úgy tűnt - mégsem egyszerűsödött le a szomszédos osztrák  falvakba való átjutás. A hosszú és kerülő utazások sokak számára gátat jelentettek. Például a határtól  ötszáz méternyire levő Pornóapáti lakói  35 kilométeres kerülővel Bucsu-Schachendorf határátkelőn keresztül juthattak közúton Ausztriába.

Pénteken délután azonban nagy előrelépés történt. A  Pornóapáti és Deutsch-Schützen (Németlövő) C36 határjelnél átadták  az új százméteres útszakaszt.  A beruházás magyar-osztrák együttműködéssel valósult meg. A magyarországi szakasz már négy éve elkészült, a most átadott út osztrák-magyar közös területen fekszik. Megnyitásával elindult egy menetrendszerű buszjárat is, amely Güssingből (Németújvár) Oberwartig  (Felsőőr) szállít utasokat Pornóapáti érintésével. A járművek bioüzemanyaggal közlekednek.  

Az útátadó ünnepséget Purker Walter, Pornóapáti polgármestere nyitotta meg.
- A magyar és az osztrák oldal községeit támogatja a határátkelő megnyitása. Fantasztikus érzés, hogy fizikailag is megszűntek a határátkelői sorompók, s ezzel a földrajzi jellegű határok is, és ami ennél is fontosabb: a fejekben, a gondolkodásban még meglevő ,határok is eltűntek.


Az ünnepségen jelen volt Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is, aki elmondta: "Közösek az érdekeink, s ezért a Pornóapáti Deutsch-Schützen határút átadásával hatalmas lépést tettünk előre. Az ilyen utak valóban közelebb hoznak bennünket szomszédainkhoz, s segítenek abban, hogy a közös problémákra közös megoldásokat találjunk."

A közeljövőben sor kerülhet egy információs rendszer kialakítására az osztrák-magyar rendőrség között. Ezzel is hatékonyabb együttműködés jön létre.

- Szombathelyről több gyermek jár Ausztriába tanulni. A határút megnyitásával az ő életük is könnyebb lesz, lerövidül az utazási idő lakóhelyük és iskolájuk között. Külön örömünkre szolgál, hogy ökobusszal tehetik meg ezt a távolságot. Reményeim szerint a környezettudatos felfogás, s ezek a kezdeményezések is belopják magukat a mi életünkbe is, s Vas megye is csatlakozik az ökoproblémák megoldásához - emelte ki Kovács Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!