Pótfelvételi: augusztus 10-ig lehet jelentkezni

Szombathely - Nyílt napot tartottak csütörtökön a Savaria Egyetemi Központban a pótfelvételi iránt érdeklődőknek. A jelentkezéseket augusztus 10-ig várják az intémények országszerte, idén már elektronikus úton is lehetőség van a szükséges dokumentumok eljuttatására. A pótfelvételisek, amennyiben sikerrel járnak, költségtérítéses szakokon kezdhetik meg tanulmányaikat.

Maróthy Andrea

Nyílt napot tartottak csütörtökön a pótfelvételizni kívánó diákok számára a Savaria Egyetemi Központ dísztermében. Az intézménybe érkező közel 30 hallgató-jelöltet az egyetem vezetője prof. dr. Gadányi Károly elnök köszöntötte. Az igazgató szerint nincs ok a szomorkodásra, hiszen a felvételi vizsgákon szépen teljesítettek a diákok, így jó eséllyel indulhatnak a pótfelvételin. A rövid köszöntőt követően a tanulmányi hivatal vezetője Márkus Attila tartott tájékoztatót az érdeklődőknek a pótfelvételi menetéről, szabályairól. 



Márkus Attila, a tanulmányi hivatal vezetője válaszolt az érdeklődők kérdéseire

Fotó: Szendi Péter

Idén a pótfelvételizőknek augusztus 10-ig kell eljuttatniuk a jelentkezési lapjukat az Oktatási Hivatalhoz. 2009-től a hagyományos, postai út mellett elektronikusan is jelentkezhetnek a felsőoktatási intézmények valamely képzésére. A jelentkezési lapon kívül egy hitelesítő lapot is el kell juttatni a hivatalba. Ezt az elektronikus úton jelentkezők augusztus 12-ig adhatják be. 



A pótfelvételizők csak költségtérítéses szakra juthatnak be

Pótfelvételin kizárólag azok vehetnek részt, akik a 2009. évi tavaszi felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A pótfelvéteizők nappali és levelező tagozatra egyaránt jelentkezhetnek, valamint pótfelvételizhetnek a mesterképzésre kívánkozó hallgatók is. A pótfelvételizők csak költségtérítéses képzésre juthatnak be, de az első tanév után, jó tanulmányi átlag esetén átkerülhetnek az államilag finanszírozott képzésre. Márkus Attila elmondta, tavaly 40 hallgatót soroltak át másik finanszírozásba. Idén várhatóan 50-60 helycserére számítanak. A pótfelvételire ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a tavaszi eljárásban, de mindenki csak egy helyre adhatja be a jelentkezését. A ponthatárok szintén megegyeznek, de a bejutáshoz szükséges pontszám irányadó, a jelentkezők számától és teljesítményétől függ. 

Azon szakoknál, melyek megnevezése mellett nem található pontszám, vagy az N.I. (nem indul) rövidítés látható, a jogszabályban meghatározott  alapképzéseken 160, FSZ képzéseken 140  pont szükséges. Tavaly 329 pótfelvételiző jutott be a szombathelyi egyetemre, idén eddig 254-vel több hallgatót vettek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!