Sportliget-beruházás: ősszel elkezdhetik a fák kivágását

Újra terítéken a szombathelyi Sportliget ügye. A komplexum beruházója és a város új szerződést köthet a fák kivágásáról, pótlásáról.

Angyal László

Az oladi Sportliget fejlesztéséről  többször beszámoltunk, a projekt lényege: a város közgyűlése úgy döntött, hogy a  sportcentrumot magántőke bevonásával fejlesztik. Az erre a célra kiírt pályázatot az Oladi Sportliget Ingatlanhasznosító Kft. nyerte meg: többfunkciós csarnok, kiszolgálólétesítmények és negyvenfős hotel is lesz a komplexumban.

A négyszázmilliós beruházás előkészítése csaknem két éve folyik, s tavaly novemberben megakadni látszott, mivel Németh Kálmán alpolgármester nem írta alá az önkormányzat és a befektető között megszületett megállapodást. Akkor az alpolgármester leginkább azt kifogásolta, hogy a Sportligetben kivágandó kétszázötven fa pótlását nem  a közelben, hanem a Minerva lakótelepen végezné el a befektető.

Decemberben a városatyák a közgyűlésen is foglalkoztak az üggyel, hiszen első olvasatban tárgyalták az új Városliget építését tartalmazó előzetes akcióterületi tervet. Akkor arról döntöttek, hogy a januári közgyűlésre   készüljön el a fák pótlásával, a fák kivágásával kapcsolatos részletes megállapodás. 

Az elmúlt hetekben megszületett a kontraktus tervezete, melyet Németh Kálmán alpolgármester is ismer. A városvezető szerint a korábbi dokumentumhoz képest a mostani szerződés szövege nagy előrelépés.

Az alpolgármester aláhúzta: döntő momentum, hogy a kivágott fákat nem a város másik végében pótolják, hanem  a közelben, a rendezési tervben rekreációra kijelölt övezetben.

Másrészt a fákat három ütemben vágják ki. A sportcentrum építésekor hetvenet, a műfüves pályák, teniszpályák  kialakításakor hetvenötöt, a többi 104-et a szálloda és a parkoló építésének kezdetekor. Fontos az is, hogy a második ütemben csak akkor kezdődhetnek el a kivágások, ha az első ütem fapótlási munkái befejeződtek. 

A város a rekreációs övezeten belül a következő helyszíneket javasolja a fák ültetésére: a Kalandvárostól délre eső terület,  a múzeumfalu környéke, a Jókai utca, az Európa-parkkal szemközti domboldal, a szánkópálya alatti terület,  Jégpince utca Brenner körút felőli szakasza, maga a körút, illetve a Brenner körút és a Nagyvárad utca találkozásánál lévő park.

Az első ütemnek november 30., a másodiknak jövő április 30., a harmadiknak 2011. november 30. a határideje. A szerződésben azt is rögzítették, hogy  a kivágott fákat,  mind a kétszázötven egyedet a távhőszolgáltató biofűtőművébe szállítja el a beruházó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!