Szombathelyi iskolák: finomítottak az átalakítási terveken a város vezetői

Saját oktatási bizottságának javaslataihoz képest újabb elképzelésekkel állt elő a városvezetés a szombathelyi oktatási rendszer átszervezésének ügyében. Nem vonják össze a Désit és Regulyt, a Horváth Boldizsárt és a Kereskedelmit, közös igazgatás mellett marad a név és az arculat a műszaki szakközépiskolák esetében, tovább minden polgár jövője biztosítva lesz. Közlemény következik.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bőséggel zajlottak az események a szombathelyi oktatási rendszer átszervezésének ügyében szerdán. Előbb  dr. Ipkovich György, ex-polgármester, országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót arról, hogy le kell állítani az átalakítást addig, amíg nem derül ki, milyen oktatáspolitika mellett teszi le a voksát a kormány, illetve mi lesz az új önkormányzati törvényben. (Mint ismert, a tervezetek a helyi és központi feladatokat tartalmaznak, azonban az elképzelések elég gyakran változnak ebben az ügyben is.

A Fidesz közleményben reagált Ipkovich szavaira, a kommüniké lényege: a volt városvezető és párttársai 8 éves ámokfutásának köszönhetően jelenleg 24 milliárd forint adósság terheli a szombathelyi lakosságot, és az előző ciklusban bezárták a szentkirályi iskolát. (Mint az köztudott, a döntés után két lakópark is felépült a városrészben.)

Lapunknak a hét elején sem az önkormányzat, sem pedig testület illetékese nem nyilatkozott, mondván, a közgyűlés dönt az összevonásokról és átszervezésekről.  Délután aztán Marton Zsolt alpolgármester közleményt juttatott el portálunkhoz is. Ebben - egyebek mellett - arról esik szó, hogy a város név szerint meg nem nevezett vezetői az oktatási bizottság előterjesztéséhez képest más javaslatokkal élnek.

Ahogy arról beszámoltunk, több  iskola is tiltakozó akciót szervezett és aláírásokat gyűjtött (Szent-Györgyi, Gépipari, Savaria), ezeket csütörtöki demonstráción kívánják átadni a polgármesternek. Az ellenzék - a politika szabályainak megfelelően - természetesen támogatja a tiltakozásokat.

Marton Zsolt kommünikéje:

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának közleménye az oktatási rendszer átalakításával kapcsolatos előterjesztés változásairól


Az előző nyolc év pazarló gazdaságpolitikájának következményeként a város és az önkormányzati cégek hitelállománya összesen 24 milliárd forintra duzzadt. Ez azt jelenti, hogy pillanatnyilag minden szombathelyi polgár vállát 300 ezer forint adósság nyomja. A problémát tovább fokozza, hogy az elmúlt években mindent hitelből finanszírozott a baloldali városvezetés. Azért, hogy Szombathely ne kerüljön csőd közeli helyzetbe, ezzel a gyakorlattal egyszer s mindenkorra szakítanunk kell.

A város ősszel felálló új vezetése több évre szóló önkormányzati finanszírozási programot dolgozott ki, amelyet a közgyűlés egyhangúan megszavazott. A program révén el kell érnünk, hogy 2013-ra a város adósságállománya ne nőhessen tovább, és Szombathely jövője biztosítva legyen.

Az önkormányzati intézményrendszer átvilágítása elkezdődött, amely során minden egyes ágazat működését felül kell vizsgálni. A folyamat a szociális ágazatban indult el, az egységes alapellátó intézmény megszervezésével. Ezt követi az oktatási rendszer szerkezetének racionalizálása.

Az előzmény mindenki által ismert: a szombathelyi önkormányzat kérésére elkészült egy szakmai jelentés, amely átvilágította az oktatási ágazatot. Ez a jelentés volt az alapja annak az előterjesztésnek, amely a jövő héten kerül a közgyűlés elé. Az anyag az elmúlt hónapok folyamatos szakmai és társadalmi egyeztetése nyomán született meg.

Az Oktatási Bizottság előterjesztéséhez képest a város vezetői  az alábbi változásokat javasolják:

- A szakmai jelentést is figyelembe véve a szombathelyi városvezetés nem tartja kellően megalapozottnak a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola és a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola összevonását, ennek megfelelően ezt a javaslatot nem fogja a Közgyűlés elé terjeszteni.

- A városvezetés nem támogatja továbbá a Dési Huber István Általános Iskola és a Reguly Antal Általános Iskola összevonására tett előterjesztői javaslatot sem.

- A három műszaki szakközépiskola (Gépipari, Puskás Tivadar, Savaria) közös igazgatás alá helyezését követően az új intézmény elnevezése az előzetes javaslattal ellentétben Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola lesz. Természetesen az átalakítás után a tagintézmények megtartják korábbi nevüket és arculatukat. A változás nem járhat együtt az eddigi szakmai és közoktatási munka magas színvonalának romlásával.

Az önkormányzat tisztában van azzal, hogy minden változás nehézségekkel jár együtt. A városvezetés abban érdekelt, hogy minden szombathelyi polgár jövője biztosítva legyen, az ehhez szükséges felelős döntéseket pedig mielőbb meg kell hozni.

Marton Zsolt

oktatásért felelős alpolgármester
Szombathely MJV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!