Támogatás: a tehetséggondozás egy formája az AmChamtől

Idén három Vas megyei intézmény illetve szervezet részesült az Amerikai Kereskedelmi Kamara Alapítványa támogatásából. Az eredményt hétfőn hirdették ki a Savaria Egyetemi Központban, ahol az érintett tehetséges gyerekek is szerepeltek.

Merklin Tímea

Az AmCham Alapítvány évek óta szívén viseli a magyarországi civil szférát. Minden évben más megyében támogatják a tehetséges, hátrányos helyzetű fiatalokat.

Több, mint 20 évvel ezelőtt a már itt működő amerikai cégek úgy döntöttek, hogy szeretnének valamit hátrahagyni azon túl, amit itt termelnek. Civil szervezetet alapítottak, a kamarát, amely önkéntes alapon működik, közös értékek mentén gondolkodik. Szeretné elfogadtatni magát, felkarol helyi kezdeményezéseket az erre a célra  létrehozott alapítványán keresztül - mondta Dávid Péter a kamara ügyvezető igazgatója.

- Eddig 270 millió forint értékű támogatást sikerült összegyűjtenünk, több mint 60 gyermekekkel foglalkozó intézménynek illetve szervezetnek tudtunk támogatást nyújtani; nem csak pénzben, hanem tárgyi eszközökben, kétkezi munkában is - fűzte hozzá dr. Komáromi Péter, az alapítvány egyik kurátora. (Az alapítványnak sok-sok támogatója van, köztük a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft.)

Az idei évben kiírt pályázat nyerteseit  Gordon Mária,  az alapítvány egy másik kurátora hirdette ki. Támogatott lett a szombathelyi Tudor Alapítvány, ahová most majd még több gyerek járhat. Részesül az adományból a répcelaki Móra Ferenc Művészetoktatási Intézmény, ahol a gyerekek kreativitását  élmény-pedagógiával szeretnék fejleszteni; és a vasvári Mérték Egyesület, amely kétszer hat napos nyári tehetséggondozó tábort kíván szervezni.

Az ünnepi rendezvényen a gyerekek alkotni mehettek a neves grafikussal, Szűcs Éduával, rajzaik rákerülhetnek majd az AmCham karácsonyi kártyáira. Holdosi Vivien a Tudor Alapítványtól egy saját verset hozott, arról szólt: "visszük a keresztjét, hogy harcosok vagyunk."

Az ünnepet követő kerekasztal beszélgetésen  Rajki Zsuzsa elmondta: "példát szeretnénk mutatni, hogy a semmiből hogy lehet értéket teremteni."

Vendég volt Vekerdy Tamás pszichológus, aki a tehetség fogalmát Vivien verséből bontotta ki: a tehetségnek küzdenie kell, mert deviáns, magasabb benne a feszültség, gondolkodása szerteágazó, és mindezt az iskola nem szereti. Az iskola csak a szóbeli emlékezetet osztályozza. Ezért a tehetség érvényesülése nehéz, harcos dolog.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!