Új csillagdát avattak Hegyhátsálon

Szombat délután ünnepélyesen átadták az új hegyhátsáli csillagvizsgáló épületét. Ott voltak a beruházó és a kivitelező cégek vezetői, valamint a leginkább érintettek, az amatőr csillagászok és a település lakói.

Kozma Gábor

A csillagvizsgáló épület megvalósulását  egy, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal  által kedvezően elbírált pályázat tette lehetővé. Csaknem  40 milliót nyertek a hegyhátsáliak, s ebben benne volt a helyi amatőrcsillagászat tekintélyes múltja is.

- 2010-ben láttunk munkához, az épületet Sidó Zoltán okl. építőmérnök tervezte - mondta Tuboly Vince a megnyitón. A nagyközönség számára 2012 tavaszától lesz nyitva az új épület. Amit a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány gondoz és tart  fenn.

Az alapítvány induló vagyona 100 ezer forint, négy tagú kuratórium irányítja. Vezető Tuboly Vince,  titkár Horváth Tibor.  Tagja Hegedűs Balázs és Póczek Sándor. Az új épület  219 négyzetméteres, a vizsgáló torony, illetve a forgatható kupola átmérője  5,5 méter, magassága pedig 6,4 méter. Az épület közművekkel ellátott (víz, villany, földgáz, szennyvíz).  Előadóterme 81 négyzetméternyi, de található benne szélfogó, közlekedő,  három  iroda, konyha, mosdó.

- A hegyháti csillagvizsgáló megépítése és működtetése  a csillagászat népszerűsítését éppen úgy szolgálja, mint a közösségi célokat - hallottuk. -Ez utóbbit már csak azért is, mert a régióban és a kistérségben ez az egyetlen csillagászati intézmény. Így ide hozták, hozzák az oktatási intézményekben tanuló diákokat. -

Nyitottsága révén a nagyközönség is látogathatja, s mint mondták a helyiek a megnyitón, egyre több turista kíváncsi a nagy távcsőre és a megfigyelésekre. Az alapítvány a tudományos ismeretterjesztő tevékenysége révén évente mintegy 14 ezer ember kerül kapcsolatba. Publikációik már  többször felkerülnek a NASA-által üzemeltetett honlapokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!