Vagyonnyilatkozatok 2010: Gyebrovszki felfújható csónakjától Szakály öreg Wartburgjáig

Az előírt határidőre minden szombathelyi képviselő leadta vagyonnyilatkozatát. Többeknek pótlapra volt szükségük, hogy minden ingatlant és ingóságot feltüntethessenek. Kiderült, hogy Molnár Miklósnak többtízmilliós megtakarítása van, Czeglédy Csaba céges Audival jár, Balassa Péter pedig antik bútorokkal, valamint kar- és falióragyűjteménnyel is rendelkezik.

Prófusz Péter

Csütörtökön megtekinthetővé váltak a városi képviselők vagyonnyilatkozatai.

Dr. Puskás Tivadar polgármesternek egy 174 négyzetméteres szombathelyi lakóházban, továbbá egy kemestaródfai és öröklés révén 11 pinkamindszenti ingatlanban van tulajdonrésze. Saját gépjárművel és egyéb nagy értékű ingósággal nem rendelkezik, fennálló tartozásai sincsenek. Az Országos Mentőszolgálatnál végzett orvosi teendőit jelenleg szünelteti, országgyűlési képviselőként havi bruttó 648 ezer 161 forintot keres, míg főiskolai docensként 120 ezer forint jövedelemmel rendelkezik.

A három alpolgármester közül Molnár Miklós vagyonnyilatkozata a legvaskosabb, hiszen összesen 22 ingatlan tulajdonosa: Szombathelyen, Tanakajdon, Pecölben, Hosszúperesztegen és Kenézen. Kia Sportage és Ford Galaxy típusú személygépjárművei vannak. Egyéb nagyértékű ingóságai között herendi porcelán készletet és antik bútorokat tüntetett fel. Molnár Miklós takarékbetétben elhelyezett megtakarítása 25 millió 800 ezer forint. Alpolgármesterként havonta bruttó 502 ezer 450, míg a Szova Zrt. Felügyelő Bizottságának tagjaként 126 ezer forintot keres. Mindezek mellett négy vállalkozásban rendelkezik ötvenszázalékos tulajdonrésszel.

Marton Zsolt az ingatlanok fejezetében egy 762 négyzetméteres szigligeti telket és a rajta levő hétvégi házat tüntette fel. Saját autója nincs, de egymillió forint összegű életbiztosítási kötvénnyel rendelkezik. Pénzintézettel szembeni tartozása 11 és félmillió forint. A képviselői tiszteletdíján felüli adóköteles jövedelmének sorában a Szova Zrt. Felügyelő Bizottságának elnökeként bruttó 140 ezer forintos bért jelölt meg.

Lazáry Viktor vagyonnyilatkozata egyike a legrövidebbeknek: ingatlana, autója és értékpapírba fektett pénze nincs. A tartozások rubrikába a pénzintézettel szemben fennálló tartozás vonalára 4 milliós tételt jegyzett fel. Alpolgármesterként 620 ezer 140 forint után adózik.

Dr. Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakcióvezetője öt szombathelyi ingatlanban rendelkezik tulajdonrésszel. Saját autója nincs, ám egy Audi S8-as céges gépkocsit használ. Egyéb nagy értékű ingóságai között huszadik századi magyar politikai plakátokat, zenei és filmgyűjteményeket, míg a vagyontárgyak kategóriában bútorokat, szórakoztató elektronikai cikkeket és egy flippert jelölt meg. A képviselői járanadóságán felüli adóköteles jövedelme a Human Operator Kft. ügyvezetőjeként havonta megkeresett bruttó egymillió hatszázezer forint.

A képviselők közül a legtöbb rubrikát a Lehet Más a Politika (LMP) képviselője, Horváth Zoltán húzta át: semmilyen ingatlannal, ingósággal és megtakarítással nem rendelkezik. Az Agora Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ munkatársaként havonta bruttó 86 ezer 300 forintot keres, emellett egyéni vállalkozásából minden hónapban 33 ezer 272 forintos bevétele származik.

Az LMP politikusával szemben dr. Prugberger Emil (Fidesz-KDNP) több pótlapot is igénybe vett ingatlanjainak felsorolása miatt. Szerte a megyében összesen 22 ingatlanban van tulajdonrésze. Értékpapírban több mint negyvenmillió forintja van.

Balassa Péter (Jobbik) idén októberben vásárolt egy 77 négyzetméteres szombathelyi lakást, amelynek fele részben tulajdonosa, továbbá teljes egészében a tulajdonát képezi egy másik, 64 négyzetméteres lakás is. A képviselő BMW 525 D típusú autóval jár, továbbá antik bútorokkal, kar- és falióragyűjteménnyel is rendelkezik.

Végezetül két érdekesség: Gyebrovszki János (MSZP) többek között egy Yamaha 360 típusú felfújható csónakot, míg Szakály Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője egy 28 éves Wartburgot is feltüntett a bevallásában.
 

SZIGORÚ SZABÁLYOZÁSOK ALAPJÁN

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV., valamint a helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló 2000. évi XCVI. törvényben foglalt rendelkezések alapján a polgármester, az alpolgármesterek, valamint a képviselők megválasztásukkor, illetve a megbízólevelük átvételétől számított 30 napon belül vagyonnyilatkozatot kötelesek tenni. A testület tagjainak bevallásaival kapcsolatos feladatokat a szombathelyi közgyűlés Jogi Bizottsága látja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!