Várhatóan gyakrabban fogadhatnak majd látogatót az elítéltek

Budapest - Az ombudsman javaslatai nyomán várhatóan gyakrabban fogadhatnak majd látogatót az elítéltek és javulhat kapcsolattartásuk a külvilággal. Szabó Máté hivatala erről csütörtökön tájékoztatta az MTI-t, azt követően, hogy az igazságügyi tárca válaszolt a magyarországi "börtönvilág" javításával kapcsolatban tett javaslatokra.

MTI

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa korábban több büntetés-végrehajtási intézetben is vizsgálatot folytatott, munkatársai egyebek mellett a fogvatartottak elhelyezésének körülményeit és kapcsolattartási lehetőségeit vizsgálták.
    
Szabó Máté ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadulás utáni társadalmi beilleszkedés miatt igen fontos az elítéltek joga a külvilággal való kapcsolattartáshoz.    A közlés szerint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egyetért az ombudsman véleményével, és nem vitatja azt sem, hogy az ünnepnapi látogatófogadás lehetősége nem függhet a büntetés-végrehajtás "véges anyagi helyzetétől".
    
A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka az ombudsman ajánlásai alapján megvizsgálja, miként lehetne gyakoribbá és hosszabbá tenni a látogatófogadásokat. Egyebek mellett azt tervezik, hogy a hozzátartozókat telefonon értesítik a beszélő időpontjáról, és bevezetnék az anyák napi, húsvéti és karácsonyi látogatási időpontokat.
    
A tárca álláspontja szerint az ünnepnapi látogatófogadás nem tiltott, ám Szabó Máté úgy látja: az, hogy nincs tiltás, a gyakorlatban nem azonos az engedélyezéssel.
    
Az országgyűlési biztos korábbi jelentéseiben a fiatalkorúak, az előzetes letartóztatásba helyezettek és a nők fogva tartása során tapasztalható visszásságokra is felhívta a figyelmet, arra, hogy sérül az élethez, emberi méltósághoz való jog, s a kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmód tilalma.
    
A miniszter erre reagálva azt közölte, hogy ősszel terjesztik az Országgyűlés elé a jogszabály-módosítást, amely a fiatalkorúak és a fiatal felnőttek elkülönítését, valamint a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási (bv) intézeteiben dolgozók létszámát hivatott rendezni. 
    
Szabó Máté szerint az előzetes letartóztatás bv-intézetben való végrehajtása csak a legsúlyosabb esetekben indokolt, az előzetesen letartóztatott fiatalkorúakat is fogadó javítóintézetekben az országgyűlési biztos sokkal kedvezőbb körülményeket tapasztalt.
    
Az igazságügyi tárca vezetője ezzel összefüggésben felvetette, hogy a javítóintézetek nem teljes kihasználtsága miatt indokolt az előzetes letartóztatás végrehajtását elrendelő bírói gyakorlat felülvizsgálata és megváltoztatása.
    
Szabó Máté javaslatai nyomán javulhatnak a női elítéltek fogva tartási életkörülményei. A miniszter ugyanis megfontolja, hogy - higiéniai és emberi jogi szempontokra tekintettel - az új bv-kódexben heti egyről két alkalomra növeljék a zuhanyozás gyakoriságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!