Vas-Film: van igény a kultúrára e zakkant világban is

Táplánszentkereszt - Megy az idő; máris jubilál a Vas-Film fesztivál. Öt év elég volt ahhoz, hogy még Szolnokról is érkezzenek és hogy országos hírnévre tegyen szert a nemes megmozdulás.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Meskó Krisztián főszervező elégedetten  nyugtázza: íme, ez már az ötödik,  jubileumi Vas-Film függetlenfesztivál. És sikeres. Ez még akkor is igaz, ha tavalyhoz képest kevesebb a helyi alkotó, és nőtt a más megyéből érkező  filmek aránya: huszonöt művet vetítünk, ebből 16 nem vasi.

A szombati megnyitón Török Gábor  elnök köszöntötte a csapatot, utalva a  filmezés, illetve a  film, mint sajátos művészeti eszköz kezdeteire, történetére.

Médiapedagógus, filmrendező, festőművész,  tanár egyaránt akadt a bíráló bizottságban.

Azért néha szenvedniük is kellett, nem csak a filmek hossza miatt. Akadtak további vágásra érett művek, s olyanok, amelyek   nem tisztultak le. De voltak kimagasló munkák is.

„Már-már azt mondtam magamnak, miféle profi társaság  csinálta?” - tette fel a kérdést  Király Zoltán. Aki maga is filmes és művét, a Szombathely, egy más aspektusból, bemutatták. Aztán megválaszolta: Nagy Péter Egy életen át című dokumentumáról  van szó, amely hatásosan mutatja be a kapuvári  fúvósokat.  


A tápláni Jókai Mór Művelődési Ház adott otthont a  Vas-Film amatőrfesztiválnak,  most is  stílszerű környezetben, régi vetítőgépekkel  
Fotó: Benkő Sándor


Szász Csongor
elhozta a Matuská-t, míg a szolnokiak újabb paródiával jelentkeztek: Vad Nyugalom, vadnyugat helyett. Nekik már megy ez, a Jurasics park-jukban csirkék játszották a dínókat, tehetségesen. És leforgattak egy kungfus filmet: vehetnénk az internetes blődik harmadik típusú kifordításának akár. A srácok,  Selley Csaba és Gábor, valamint Hajagos Péter nem   sajnálta az időt a munkára, 124 perces a művük. De tisztességgel végignézte a közönség.

Jaksity Katalin kongói gyerekeket vitt vászonra, Gyermekéletek, asszonysorsok  címmel, hatásosan.  Polgár András három dvd-vel  jelentkezett és itt volt Stekovics Anna Tükör-je is.

De  nem csak  filmekből állt a két jeles nap. A házban fotókiállítást nyitottak, igazi   unikum volt  a régi vetítőgépek látványa a nagyteremben.  Ezen túl pedig  éjfélig menő beszélgetéseket,  szakmai vitákat generáltak a résztvevők. Az évfordulók kapcsán  pedig megemlékeztek Balázs Béláról és a nagyszerű színész  Jávor Pálról. 

És végül az is eldöntetett, hogy jó együtt és jövőre még inkább. Lám, van igény  a kultúrára e zakkant világban is.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!