Vas megye: egyre több a cukorbeteg

Az elmúlt években emelkedett a magas vérnyomásban, a szívbetegségben és a cukorbetegségben szenvedők száma Magyarországon. Az orvosok szerint ez az életmódunkra vezethető vissza, főként a helytelen táplálkozásra és a mozgáshiányra. Továbbá nem fektetünk elég hangsúlyt a megelőzésre sem.

Bajdó Bettina

A KSH  adatai szerint 1999 és 2009 között változtak a megyében jellemző betegségtípusok mutatói. Vannak olyan betegségek, amelyekben jelentősen többen szenvednek manapság, mint 12 évvel ezelőtt, s vannak olyanok is, melyek kezdenek eltűnni a jellemző kórok közül.

1999-ben 5099-szer jelentkeztek be  betegek a háziorvoshoz rosszindulatú daganatok miatt, 2005-ben ez a szám 6616-ra, 2009-ben pedig 8399-re emelkedett. Ugyancsak jelentősen megnőtt a cukorbetegek száma: 1999-ben 10 ezer 081-szer, 2007-ben már  22 ezer 457-szer jelentkeztek a betegséggel a doktornál. Tavalyelőtt pedig már 24 ezer 896 bejelentkezést regisztráltak a praxisokban. Bár rengeteg a cukorbeteg, mégsem ez a leggyakoribb betegségtípus a megyében.

A megbetegedések száma szerint csak a képzeletbeli dobogó harmadik fokára kerülhetne. Második helyen a gerincbetegségek állnak: 1999-ben 7 ezer 769, 2009-ben pedig már 26 ezer 539 bejelentkezést jegyeztek fel. A lista legelejére a magas vérnyomás kerül: 1999-ben 38 ezer 458-szor, 2007-ben több mint 71 ezerszer, tavalyelőtt pedig már 77 ezer 375-ször keresték fel háziorvosukat emiatt.

Jelentősen emelkedett még a megyében az asztmások, a vérszegénységben szenvedők, a pajzsmirigy-rendellenességgel és a különféle anyagcsere-betegséggel küzdők száma. Nemcsak emelkedés tapasztalható az elmúlt években, hanem némi csökkenés is. Kevesebb a gümőkórban szenvedő beteg, a fiatalkori ízületi gyulladás és a deformáló hátgerinc-elváltozás is.

Dr. Tarnai Ete szombathelyi háziorvos szerint az elmúlt tíz évben észrevehetően megszaporodtak az anyagcserével kapcsolatos betegségek.

- Úgy látom, hogy szociális okai is vannak annak, hogy egyre többen szenvednek ilyen betegségben - folytatta a háziorvos. - Manapság nagy a létbizonytalanság, s az ebben élő emberek stresszelnek egész nap. Ez pedig nagyban kihat az egészségünkre is. A praxisomban volt olyan üzletember, akinek az anyagcsere betegsége miatt fájdalmai voltak, sőt még szívritmus-szabályozót is be kellett ültetni neki. Ahogy nyugdíjba ment, leesetek a válláról a terhek, s megszűntek a fájdalmai is. -

A háziorvos szerint a betegségek kialakulásában és gyakoriságában nagy szerepet játszik a rossz táplálkozás és a mozgásszegény életmód is. Ezeken minél előbb változtatni kellene, s nem ártana többet foglalkozni az egészségünkkel is.

- Azt veszem észre, hogy egyáltalán nem törődünk a prevencióval - emelte ki a háziorvos. - Még mindig kevesen járnak szűrésekre, pedig sok betegség kialakulását vagy súlyosbodását meg lehetne előzni. Egyáltalán nem tesz jót, ha egész nap nem eszünk, este pedig hazaesünk, s hirtelen sok élelmet veszünk magunkhoz. Majd leülünk a tévé elé, s nem mozdulunk. Ehhez  hozzájön az idegeskedés és a feszültség, s máris gyengül az immunrendszer. Sajnos azt veszem észre, hogy az életmódváltás kevés lenne a betegségek visszaszorításához. Meg kellene változtatni az életkörülményeket is, ez azonban nem csak az egyénen múlik. Ezen kívül pedig nemcsak magunkra, hanem másokra is oda kellene figyelnünk. -

Dr. Birosz Béla  szombathelyi háziorvos szerint a praxisában megemelkedett a cukorbetegek száma. - Amikor az orvosi egyetemre jártam, azt tanultuk, hogy egy-két százalék a társadalomban a cukorbetegek aránya - mondta az orvos. 

- Ma már ez az arány tíz és húsz százalék között mozog. Sokkal jobban oda kellene figyelni az egészségünkre, s szűrővizsgálatokra kellene járni, még akkor is, ha nincsenek panaszaink. Bár az elmúlt években nagyobb hangsúlyt kapott a prevenció, ez még mindig nem elegendő. Sok a mozgásszervi megbetegedés is. Egyre jobban kitolódik az életkor, ezért egyre több az idősebb kori, ízületi kopás. Ám a fiataloknál is tapasztalok mozgásszervi megbetegedéseket. Ebben a korosztályban ez az életmódra vezethető vissza. Drasztikusan csökken ugyanis a sporttal töltött idő, s itt nem az iskolai mozgásra gondolok. A legtöbb fiatal, ha hazamegy az órák után, leül a számítógép elé, ahonnan csak este áll fel. Gyakori az elhízás is, ami ugyanerre vezethető vissza. Jobban oda kellene figyelni erre a korosztályra, mert az elhízás súlyos betegségekhez is vezethet. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!