Vörösfenyőből épült meg a csömötei hegyen a kilátó

Szerdán emelték helyére a csömötei hegyen lévő új kilátó kupoláját. A műveletet egy daru is segítette. A kilátót és a szomszédságában lévő tájházat szombaton 10-kor avatják fel.

Kozma Gábor

A szél alább hagyott, a daru munkához láthat. A csömötei hegyen álló testes építmény még csonka, de már nem sokáig. A gép megemeli a látványos kupolát, majd precízen ráhelyezi a tartópillérekre.

- A lábazat kilenc, maga az építmény pedig 12,5 méter magas - mondja Bodovics Árpád szombathelyi asztalos, a művelet irányítója. - Tizenkét köbméternyi, kőszegi erdőkből származó vörösfenyőt építettünk be. A munkálatok két hónapja tartanak, az utolsó simitásokat végezzük. Villámhárítót is felszereltünk a mutatós toronyra. Ahonnét ellátni Szombathelyig, vagy még messzebb - halljuk.

Ez utóbbit ki is próbáljuk. A látvány fenséges, az eső tisztította légben messze kalandozhat a szem. A Sághegy kontúrja tűnik fel, sejthető a Somló is. Nem nehéz megjósolni, hogy a hegyre látogatók gyorsan megkedvelik majd a kilátót. Erre pedig már szombaton módjuk lesz, mivel délelőtt avatják fel a Szabó Gábor tervezte alkotmányt a szomszédos tájházzal egyetemben.

A lukácsházi önkormányzat nevében Albert Csaba polgármester köszönti a vendégeket, avatót mond dr. Ipkovich György országgyűlési képviselő. Délután pedig indul az Ívó napi hegybejárás, mint régi hagyomány. A Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesülete tagjai a pincékben nedűt kóstolnak, programokon vesznek részt. Bizonyára az új kilátót is kipróbálják majd.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!