Civil

2015.07.09. 08:23

Bécsi testvériskolai kapcsolatot ápolnak a csehimindszenti iskolások

A Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola testvériskolai kapcsolatot ápol a bécsi Private Neue Mittelschule im Herz Maria-Kloster iskolával. A programban harminc tanuló és hat pedagógus vesz részt.

Civil Tudósítónktól

2014. szeptembertől hetente német nyelvi fejlesztő foglalkozások zajlottak két csoportban Szecsődiné Kardos Szabina tanárnő vezetésével. A tanulók német nyelvi tudása sokat fejlődött a tanórán kívüli foglalkozások által is, bátran szólaltak meg a bécsi testvériskolában a márciusi találkozó alkalmával, valamint osztrák múzeumokban, üzletekben, nevezetes helyeken. Ezenkívül heti foglalkozásokon vettek részt a gyerekek, ahol ismerkedtek Ausztria földrajzával, történelmével, gasztronómiájával, azokkal az osztrák helyszínekkel, ahová a személyes találkozó és a nyári tábor 5-5 napján eljutottak.

Ópusztaszeren az Árpád emlékműnél.

A tíz alkalomból álló programsorozatban három színházlátogatás, kirándulás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, állatvédő nap, „Tündérkert" program, Madarak és fák napja alkalmával gyalogtúra a Jeli arborétumba, Mindszenty Emlékverseny, Mindszenty emléktúrán való részvétel, Családi sport- és gyermeknap szerepelt. A négy előadássorozat interaktív foglalkozásainak témái voltak: ismerkedés az Európai Unióval, drog-prevenció; bemutatkozás a testvériskolának; egészségnevelés, egészségfejlesztés. Az öt műhelymunka foglalkozásainak témái voltak: nemzetközi szervezetek megismerése, érzékenyítő tréning, a másság elfogadása, hátrányos helyzetű csoportok megismerése.

Ópusztaszeren, a Feszty-körkép bejárata előtt.

Tavasszal a harminc csehimindszenti tanuló és hat pedagógus utazott Ausztriába személyes találkozóra, hogy megismerjék a testvériskola tanulóit és pedagógusait, hiszen addig csak a közös internetes oldal segítségével tartották a kapcsolatot. Délelőttönként a szálláshelyen német nyelvi foglalkozásokon vettek részt a diákok. Majd a csehimindszentiek megismerkedtek Bécs, Riegersburg, Graz, Salzburg, Neuberg, Mariazell nevezetességeivel. Jártak a Hallein melletti Dad Dürnberg sóbányában, az Ybbstaler Solebad fürdőben Götsling-ben. Bécsben, a városnézés alkalmával a Parlament, a Városháza, a Városi Színház, a Természettudományi Múzeum, a Burg, az Operaház, a Hundertwasser Ház épületeit láthatták tanulóink. Madame Tussauds Panoptikuma is hatalmas élmény volt a mindenki számára.

A csehimindszenti csoport Bécsben, a Madame Tussauds Panoptikum bejáratánál 2015. március 25-én.

Mindszenty Emléktúra, indulás előtt Vasváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!