Civil

2016.01.02. 14:54

Egyéves szülinapját ünnepli a Mi fán terem? című gyerekkönyv - Illusztrátora mesél nekünk

Gencsapáti - Egyéves szülinapját ünnepli a Mi fán terem? című gyerekkönyv, melynek írója pécsi, illusztrátora, Pék Attiláné Krisztina immár hét éve Gencsapátiban él, őt kérdeztük a könyv fogadtatásáról, sikeréről.

Civil Tudósítónktól

A kötet 23 négysoros, rímekbe szedett találós kérdést tartalmaz, melyeknek megfejtése egy-egy közismert növény. Hogyan született meg ez a könyv?

- Elsőként Évi barátnőm versei születtek meg, a szavakkal való spontán játékból, ahogy a természet inspirálta, például diótörés közben, ősz derekán. A találós kérdéseken aztán jól szórakoztak a barátok, családtagok, és az ő javaslatukra vetődött fel a kiadás gondolata. Ekkor keresett meg engem. Tanárként dolgoztam Szombathelyen, de régi vágyam volt, hogy egyszer illusztráljak egy gyerekkönyvet. Egyébként a művészeti karon végeztem, Pécsett.vNem kellett tehát sokat kérlelnie. A képeken sokat gondolkodtunk, végül arra jutottunk, hogy legyenek azok is valamiképpen rejtvények. Részletgazdag életképeket, gyermekkori emlékeket festettem természeti közegben, amelyekben megbújik a találós kérdés megfejtése. Amolyan kis természet- és családcentrikus böngészőket - mondta Pék Attiláné.


A sikeres és játékos gyerekkönyv két megálmodója, Évi és Krisztina

Egy év volt, mire elkészült a kötet összes rajza. Folyamatos izgalom és nagy öröm volt ez az időszak, hiszen mindkettőjüknek egy álma valósult meg lépésről lépésre.

- Bízom benne, hogy abból az örömből, amit e könyv szerzett nekünk, valamit megéreznek azok is, akik belelapoznak. Nagyon izgultunk a nyomdában is, majd a debütáláskor még inkább, mert erősen kötődtünk a munkánkhoz. Évi úgy szokta emlegetni, mint szellemi gyermekét - fűzte hozzá.

Kérdésünkre, hogy kinek, melyik korosztálynak szánták, így válaszolt: - A könyv elsősorban óvodás és kisiskolás gyermekeknek készült, de a gyermeklelkű felnőtteket is játékra, nosztalgiára hívja, hiszen a képek és a versek együtt olyan gyerekkori élményeket idéznek fel, melyeket talán mindannyian őrizgetünk.


Szöveg és fotó: Varga Albin civil tudósító

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!