Civil

2016.03.01. 20:13

Ki és mire használhatja a falubuszt Toronyban?

Torony - Rendeletben szabályozta a toronyi önkormányzat a falubusz üzemben tartását, illetve használatát, az arra jogosítottak körét.

Civil Tudósítónktól

A közösségi autóbusz költségtérítés ellenében vehető igénybe, ám a gépjárművet a toronyi székhelyű civil szervetek és a toronyi székhelyű köznevelési intézmények évente egyszer ingyen használhatják maximum 500 kilométerig.

Az önkormányzat döntése értelmében a gépjármű üzemeltetése, valamint az üzemben tartással kapcsolatos jogszabályok betartása és betartatása a képviselő-testület feladata. Az autóbusz üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátásában – beleértve az autóbusz külföldi útra történő igénybevételét is - döntésre a polgármester jogosult.

A falubuszt személyszállítási feladatok ellátására lehet használni, ezen belül utazhatnak vele a toronyiak rendezvényhelyszínekre, sporteseményekre, szabadidős rendezvényekre, nyugdíjas programokra, illetve használható óvodások és általános iskolások szállítására, valamint igénybe vehető egyéb, a rendeletben nem meghatározott helyszínekre történő utaztatásra.

A használók köre kiterjed az óvodásokra és általános iskolásokra, a nyugdíjasokra, a mozgáskorlátozottakra, az orvos vagy a védőnő által javasolt személyekre, illetve a helyi civil szervezetek, klubok, alapítványok tagjaira.

A közösségi busz használatára vonatkozó igényeket az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon a polgármesterhez kell benyújtani. Az igénylési dokumentumot legkésőbb tíz munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell eljuttatni a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatalhoz. Az igénylés lemondását is írásban kell bejelenteni az igénybevétel napja előtt három nappal.

A polgármester határozatban dönt.

A közösségi autóbusz költségtérítés ellenében vehető igénybe, ám a gépjárművet a toronyi székhelyű civil szervetek és a toronyi székhelyű köznevelési intézmények évente egyszer ingyen használhatják maximum 500 kilométerig.

Az igénylő üzemeltetési hozzájárulást köteles fizetni az önkormányzat költségvetési számlájára a megtett út arányában. Kilométer elszámolás alapján az ellátottak körébe tartozók által fizetendő költségtérítés 50,- Ft/km, egyéb igénylő esetében 50,- Ft/km, plusz 15.000,- Ft/nap bérleti díj. A fenti díjtétel nem tartalmazza az autópályadíjat, a parkolást, a kompátkelést, utánfutóbérlést, utasbiztosítást.

Lényeges még, hogy a közösségi busz általános és napi műszaki alkalmasságáért a közösségi busz vezetője a felelős. A gépjármű csak menetlevéllel közlekedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!