Civil

2016.03.19. 10:22

Turisztikai fogadótér lehet a majdani faluközpont Felsőcsatáron

Felsőcsatár - Pályázat-előkészítő mikrotérségi megbeszélést tartott Pornóapátiban Felsőcsatár, Szentpéterfa, Horvátlövő, Pornóapáti, Vaskeresztes, Narda és Torony polgármestere a Pannon Térségfejlesztő Egyesület vezetőivel.

Civil Tudósítónktól

Ez a szervezet látja el a 2014-2020-as tervezési időszakban a helyi fejlesztési stratégia elkészítésének feladatát és a térség képviseletét. Az immár második alkalommal összehívott megbeszélésnek az volt a célja, hogy a mikrotérségben érintett települési vezetők kidolgozzanak egy összehangolt fejlesztési stratégiát, amivel eredményesen indulhatnak a várható pályázatokon – tájékoztatott Kratochvill Attila, Felsőcsatár polgármestere.

Mint kifejtette, a Pinka-menti mikrotérség ebben a tekintetben megelőzte a hasonló szerveződéseket, hiszen itt már másodszor ültek össze egyeztetésre, míg máshol csak azok előkészítésénél tartanak. A kiírandó pályázatról egyelőre azt lehet tudni, hogy nem igényel önerőt, ami rendkívül kedvező az önkormányzatokra nézve, és településenként mintegy 4 millió forint felhasználására nyújt lehetőséget. Elsősorban turisztikai célú előirányzatról van szó, így a fejlesztési elképzeléseket ennek a célnak alárendelve kell megfogalmazni.

Felsőcsatár esetében a képviselő-testület a volt játszótér területének ilyen célú hasznosítását tartotta indokoltnak és megvalósíthatónak. A 4 milliós keretből mintegy 2 millió forintot lehet elkölteni a konkrét fejlesztésekre, amik között ezek szerepelnek: szilárd burkolattal ellátott fedett rendezvényhelyszín, nagyobb események lebonyolítására alkalmas közösségi tér oda vezető fahíddal, padok, játszótéri elemek, kerékpártárolók, autóparkolók az italbolt előtt.

Mindebből látszik, hogy a falu új centruma mindamellett, hogy helyi célokat szolgál, alkalmas lesz arra is, hogy turisztikai fogadóhely legyen, bekapcsolódva a gyalogos-, a kerékpáros- és a lovasturisztikai attrakciókba. A pénz másik felét térképes és egyéb turisztikai kiadványok megjelentetésére, a térség népszerűsítésére, illetve olyan nyugdíjas vagy munkanélküli személy foglalkoztatására fordítanák, akinek a turisták fogadása, kalauzolása lesz a feladata.

A pályázatot várhatóan idén ősszel lehet majd benyújtani, a megvalósítás pedig 2017-2018-ban várható – tette hozzá a polgármester. A következő céldátum március vége, addig kell elkészíteni a konkrét terveket és a hozzájuk rendelt költségvetést.

A turizmus mellett a mikrotérségi fejlesztés kiemelt célja egyébként egy olyan, a három itt élő kisebbségre – horvát, német, cigány – épített rendezvénysorozat létrehozása is, ami erősíti a nemzeti hagyományok ápolását, a kulturális kapcsolatok továbbfejlesztését – beleértve a testvér-települési együttműködéseket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!