Civil

2016.04.28. 10:32

Elment a Tanító - Szakály Feri bára emlékezünk

Bérbaltavár - Szívszorító a hír: április 22-én elhunyt Szakály Feri bá, elnökünk, tanítónk, barátunk, aki január 3.-án töltötte be 80. életévét.

Civil Tudósítónktól

Feri bá, nehéz az örökség. Nem panaszképpen mondom – azt nem tenném, mert nem örülnél neki – de azt a szellemet, alkotókészséget amit ránk hagytál, megőrizni, továbbvinni nélküled, a te segítséged, útmutatásod nélkül biztosan tudom, hogy nem lesz könnyű feladat.

De neked sem volt könnyű a feladatod. Lámpása voltál minden falunak, ahol tanítottál: Oszkó, Halastó, Győrvár, Őrség, Hegyhátszentpéter, Szombathely.

De különösen nehéz volt - szinte minden segítség nélkül - Bérbaltaváron a falu értékeit felkutatni, bemutatni, arra a figyelmet ráirányítani. Felsorolni is sok, amit létrehoztál a szülőfaludban. Munkálkodtál az őslénytani ásatások lelőhelyének bemutatásán, ismertető táblák kihelyezésén. Kialakítottad az őslényparkot, 2006-ban megnyitottad az őslénytani múzeumot. Elkészült a BSZE szervezése által a kisbéri temetőben a harangláb, felújítottuk a kisbéri régi templom emléktábláját és az első világháborús emléktáblákat a kisbéri temetőben. A BSZE kiadásában 2006-ban megjelent a Bérbaltavár története című könyv, melynek te voltál a szerzője. A könyv bemutatása kapcsán szerveződött meg a Hazaváró nevet viselő falunap, amelyet azóta is örömmel emleget minden résztvevő. Felavattad Kisbérben (saját szülőházad telkén) Béri Balogh Ádám és az 1848-as honvédek emléktábláját.

Megköszönni a felsoroltakat nem elég, a szép magyar nyelvben nincs rá elég szó, ezért egyet tehetünk csak: búcsúzunk azzal az ígérettel, hogy a ránk bízott stafétát mindannyian együtt visszük tovább, azért a faluért, ahol születtél, amiért olyan sokat dolgoztál, és amelynek 2015-ben díszpolgára lettél. Lámpásod mécsesét nem engedjük kialudni, nem feledjük a mottód: „Amely nemzet nem ismeri múltját, nem érdemli jövőjét!"

Farkas Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!