Civil

2016.06.13. 08:55

Csapatot és pályát is épített Győrváron - Aranydiplomát kapott Németh Gyula

Győrvár - Németh Gyula földrajz-testnevelés szakos tanárnak adták át az aranydiplomát szombaton szülőfalujában.

Civil Tudósítónktól

A Győrvári Kuruc Napok egyik kiemelt eseménye volt, amikor színpadra szólították az ünnepeltet. Az iskolások tánccal, énekkel, verssel köszöntötték, majd az intézmény vezetője átnyújtotta a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem által kiállított díszoklevet. Kaczor Zsolt polgármester az egykori tanítványok nevében méltatta munkásságát, köszönete jeléül erre az alkalomra készíttetett plakettet adott át. Varga Gézáné, egykori kollégája felidézte közös munkájuk néhány emlékezetes eseményét, a pedagógus hivatás szépségeit, mindazt, amiért érdemes volt a pályán maradni.

Németh Gyula Győrvár szülötteként, itt helyben végezte az általános iskolát, majd 1957-ben Kőszegen szerzett tanítói képesítést. Pedagógusként Andrásfán kezdett tanítani földrajzot, testnevelést és egyéb tantárgyakat.

A felső tagozat körzetesítésekor két évig járási sportfelügyelőként tevékenykedett, majd 1965-ben kezdett tanítani a győrvári iskolában. Közben tanult és 1966-ban a Pécsi Tanárképző Főiskolán földrajz-testnevelés szakos diplomát szerzett.

Egykori kollegája, Varga Gézáné gratulál az ünnepeltnek. Fotó: A szerző

Szaktárgyait mindig magas színvonalon oktatta. Törekedett a szemléletességre, a gyakorlatias ismeretek átadására, a modern tanítási módszerek alkalmazására. Számos tanulmányi versenyen jeleskedtek tanítványai. Edzői képesítést is szerzett, sőt saját maga is a megyei I. osztályban játszott.

Legendás hírű kézilabdacsapatot tudott kovácsolni fiúkból, lányokból, akiket többször is sikerült országos döntőbe juttatni. Sokat tett a sportolási körülmények javításáért. Nemcsak csapatokat, hanem sportpályákat is épített az iskolában és a faluban. Az ő kezdeményezésére tartják meg - immár húsz éve -  iskolás tanulók részvételével az 1706 méteres kuruc futást. 1998-ben ment nyugdíjba, 33 évet töltött el a pedagógus pályán.

Munkája elismeréseként megkapta a Sport és Testnevelés Érdemes Dolgozója és az Oktatásügy Kiváló Dolgozója címet.

Gyula bácsi igazi lámpás volt, aki a tanítást és a nevelést egységben kezelte. Győrváron és a környező falvakban élő tanítványai nagy tisztelettel és szeretettel emlegetik az iskolás éveket, élményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!