Civil

2016.11.01. 19:00

Tizennyolc iskola mutatkozott be

Sopronhorpács - Sikeres Pályaválasztási kerek-asztalt rendeztek a közelmúltban a Sopronhorpácsi Általános Iskolában.

Civil Tudósítónktól

Pályaválasztás - az ősz időszerű kérdése. Sok család néz tanácstalanul a jövőbe, körvonalazódnak az elképzelések, de nincsenek még határozott célok; vannak ugyan vágyak, de nem tudni, milyen út vezet feléjük.

Három évvel ezelőtt egy pályázat által inspirálva született meg a rendezvény ötlete a Sopronhorpácsi Általános Iskolában. Az eredeti tervek szerint a Pályaválasztási kerekasztal elnevezés a szándékra utalt: egy virtuális kerekasztal köré ültetni a középiskolákat, amelyek képviselői tájékoztatnak és a választás lehetőségét kínálják; valamint a diákokat és szüleiket, akik keresik a lehetőséget a jó választáshoz. Lehetőséget teremteni a beszélgetésre, a kapcsolatépítésre.

Sorozatban a harmadik éve találkoztak az intézmények és az érdeklődők. A sopronhorpácsi iskola tanulói készítették a plakátot
Fotó: Sodicsné Horváth Gyöngyi

Talán merész elképzelésnek tűnhetett, hiszen hosszú évek óta Sopronban és Szombathelyen egyaránt jól működő, ismert rendezvények, pályaválasztási és képzési kiállítások vannak, amelyeken az iskola diákjai is évről évre részt vesznek. Ennek ellenére úgy érezték, az érdemi információk mellett a gyerekek sok esetben bezárt fülekkel sétáltak el. Megvolt az az űr, amelyet ki lehetett tölteni. Létrehozni egy olyan rendezvényt, amely nem a megyehatárokhoz igazodik; amelynek felhívó jellege van; amely egymás mellé sorakoztatja fel azokat az iskolákat, amelyek iránt az itt tanuló gyermekek érdeklődnek; iskolákat, amelyek alternatívát is kínálnak számukra. Nemcsak a sopronhorpácsi általános iskola diákjaira gondoltak, megszólították a környékbeli általános iskolákat, diákokat és szüleiket is.

Az első hívó szóra nagyon sok középiskola érkezett. Jó szervezés, pozitív tapasztalatok, érdemi információk, és nem egy esetben a rendezvény hatására történő választás. Ez után nem volt kérdés a folytatás. Idén már a harmadik Pályaválasztási kerek-asztalt rendezték, amelyet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Soproni Tankerületének igazgatója, Marek János nyitott meg. Próbálták egyre finomítani a szervezést, gördülékennyé tenni a lebonyolítást. Tizennyolc középiskola vett részt a rendezvényen: gimnáziumok Sopronból és Kőszegről, szakgimnáziumok és szakközépiskolák Győrből, Sopronból, Fertődről, Szombathelyről, Kőszegről, Csepregből, Csornáról, Vépről. Jó érzés volt látni az ismerős arcokat, az intézmények vezetőit, helyetteseit, pályaválasztási felelőseit, diákjait, akik már visszatérő vendégként érkeztek. Az alkalomra készített kisfilmek, diasorok azt igazolták, fontosnak vélték a találkozást, a tájékoztatást.

Nagy volt az érdeklődés a sok lehetőséget ismertető program iránt
Fotó: Sodicsné Horváth Gyöngyi

Nagyon sok szakterület, ágazat képviseltette magát. Felvillant a közlekedés, az informatika, a gépészet, az elektronika és elektrotechnika, a pénzügy és számvitel, a szállítmányozás és logisztika, a kertészet és parképítés, a környezetvédelem, az építészet és műemlékfenntartás, a turisztika, a kereskedelem-marketing, a vendéglátás, a szépészet, és még hosszan folytathatnánk a sort. Bemutatkoztak két tannyelvű képzések, hangsúlyozva az idegen nyelvek fontosságát; szó esett hiányszakmákról és a hozzájuk kapcsolódó ösztöndíjakról. A környék iskoláiból sok diák érkezett szüleivel, a bemutatókat hallgatva a sorok közt jegyzeteltek, gyűjtve a hasznos információkat. Tudatos volt az időpontválasztás, hiszen minden iskola képviselője felhívta a figyelmet az elkövetkező hetekben sorra kerülő nyílt napokra.

Bár estébe hajlott a prog-ram, változatosan pörögtek az előadások, volt zene, film, diavetítés és humor, nevetést csempészve a komoly témákba. Az általános iskola 8. osztályos tanulói és szüleik segítségével, valamint Sopronhorpács Község Önkormányzatának támogatásával a rendezvény végén terített asztalok mellett nyílt lehetőség a kötetlen beszélgetésre. Nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett, ami a szervezőket a folytatásra ösztönzi, hiszen mindig lesz diák, aki választás előtt áll.

Sodicsné Horváth Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!