2017.01.27. 11:46
Forró almafelfújt
Nagygeresd – Az évnek ebben a szakaszában megfizethető az alma, amiből finom felfújt is készülhet. Nem mindennapi csemege, bár egy kicsit munkaigényes.
Hozzávalók: nyolc darab kisebb méretű alma, egy evőkanál kristálycukor, citromhéj, baracklekvár, hat deka vaj, hat deka rétesliszt, négy deci tej, négy tojás, négy evőkanál porcukor, két evőkanál rum, a tál kikenéséhez margarin.
Az egész almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd a cukorral és egy darabka citromhéjjal ízesített vízben, egészben, félpuhára főzzük. Szitán lecsurgatjuk, majd kivajazott, mély tűzálló tálba egymás mellé állítjuk. A magház helyére sűrű baracklekvárt töltünk.
A vajból, a lisztből és a tejből besamelt főzünk. A tűzről levéve belekeverjük a porcukrot, belereszelünk egy kevés citromhéjat, majd ha már kihűlt, eldolgozzuk benne a tojások sárgáját, a rumot, valamint a tojások kemény habbá vert fehérjéjét. Ezt a masszát az almákra öntjük, és a sütőben, vízzel teli tepsibe állítva a tűzálló tálat, 45 percig sütjük.
Abban az esetben ha a teteje nagyon barnulna, alufóliával vagy papírral takarjuk le.
Ha kész, a sütőből kivéve azonnal, forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!
Varga István Tiborné