Civil

2017.02.25. 11:45

Gyümölcsfa-oltást tanultak Rádóckölkeden

Rádóckölked - Rádóckölkeden is fennmaradnak az őshonos gyümölcsfák. A településen már a második tündérkert épül. A betelepítésükhöz a régi fajtákat fel kell kutatni, a szaporításukat meg kell ismerni. A felkutatott és a pusztulástól megmentett gyümölcsfák oltásával, szemzésével ismerkedtek a helyi gyümölcsészek.

Civil Tudósítónktól

László Zoltán előadásából sok érdekes elméleti és gyakorlati tudnivalót sajátíthattak el az érdeklődők. Aktuális teendő a gyümölcsösökben az oltóágak begyűjtése és az oltás. Elsősorban az oltási módokat, az oltás menetét, az oltáshoz szükséges kellékeket ismertette az előadó. Megtudhatták az érdeklődők, hogy milyen alanyt használjanak, arra milyen fajta oltható. Sőt még azzal az információval is gazdagabbak lettek, hogy az oltási nap megválasztásánál érdemes a holdnaptárat is tanulmányozni.

László Zoltán angolnyelves párosítással oltást mutat be

Az elmélet után almafaágakon gyakorolták az oltást. Miután sikerült néhányat jól összeilleszteni, mindenki kapott egy gyökeres vad alanyt. Erre olthatott magának az őshonos gyümölcsfákról szedett vesszőkből. A kész oltványok cserépben várják meg a fagyok elmúltát, azután pedig néhány hébér körtével, bosch kobakja körtével, ropogós cseresznyével, batul almával, hosszú szilvával, kajszi barackkal több gyümölcsfa lesz a községben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!