Civil

2017.03.10. 11:21

Csendes, ám élénk közösségi életet élő falu Püspökmolnári

Püspökmolnári - Megvalósuló beruházások, nyertes pályázatok, élénkülő közösségi élet – az elmúlt időszak rendkívüli sikereket hozott a Rába menti község számára.

Civil Tudósítónktól

Rodler Csaba polgármester azonban nem dől hátra, a képviselő-testülettel és a falu lakóival karöltve újabb és újabb tervekkel készül a közeli és távoli jövőre is.

Püspökmolnári életében eddig is szemmel látható volt a helyiek lelkesedése és tenni akarása, ehhez pedig eredményesség is társult az utóbbi években.

- Megújult faluházunkat 2014 végén adtuk át, a szép, igényes környezet pedig nagyban hozzájárult a programjaink látogatottságának növekedéséhez. A rendezvényeken keresztül erős közösségek alakultak, melyek reményeink szerint a jövőben tovább formálódnak és működnek majd. Tavaly például hét új esemény került a naptárba, amelyekkel hagyományt szeretnénk teremteni. Első ízben tartottunk húsvéti kézművesfoglalkozást, karácsonyi előtti mézeskalácssütést, de májusfát is állítottunk, majd nagy érdeklődés mellett ki is táncoltuk.

Rodler Csaba bizakodó Püspökmolnári jövőjét illetően Fotó: Palkó Zsolt

Emellett hűek maradtunk régebbi, nagyszabású rendezvényeinkhez is, mint például a július végi falunap, a tavaly szinte rekordszámú résztvevőt megmozgató szüreti felvonulás vagy az advent utolsó hétvégéjén megtartott, szintén a község apraját-nagyját megmozgató karácsonyváró délután – meséli Rodler Csaba, a falu első embere.

- A beruházásokat tekintve is kiemelkedő évet zárt a település. A felsorolás elejére kronológiailag az óvoda épületének felújítása kívánkozik, amely tavaly nyáron valósult meg. Munkálataink másik fontos helyszíne a temető volt, ahol megtörtént a ravatalozó épületének külső színezése. Az egészségház megépítésére és a templom felújítására vonatkozó két pályázatunkat még nem bírálták el, reményeink szerint a közeljövőben ez is megtörténik, méghozzá számunkra pozitív végkimenetellel, így megvalósulhatnak régi elképzeléseink.

Az viszont már biztos, hogy idén is lesznek megvalósuló fejlesztéseink. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségével konzorciumban pályáztunk, aminek eredményeképpen kültéri bútorok, tűzrakóhelyek teszik majd komfortosabbá a helyi horgásztó környezetét, rekreációs lehetőséget biztosítva nemcsak a horgászoknak, hanem a helyi lakosoknak és a településünkre látogató, pihenni vágyó embereknek is – ecseteli a Rodler Csaba, majd így folytatja:

- Szintén kedvezően bírálták el egy másik pályázatunkat, amelyben a faluház cserépfedését cseréljük le, valamint az egyre gyakrabban jelentkező igényeknek megfelelően egy urnafal kialakítását céloztuk meg a temetőben – sorolja a terveket a polgármester, majd a segélyezésről is beszél.

A község közösségi életében kiemelkedő volt a 2017-es év - a helyi fiatalok a májusfát is kitáncolták Fotó: Palkó Zsolt

- Rendszeresen részt veszünk a szociálistűzifa-programban, így több családnak tudtunk segítséget nyújtani a tavaly, közvetlenül karácsony előtt kiszállított fűtőanyaggal. Emellett tovább tudtuk növelni a törvényben előírt és adható segélyek mértékét községünkben. A temetési segély összege szintén magasabb lett, valamint az általános iskolásoktól a felsőfokú tanulmányaikat végzőkig minden arra jogosult tanulónak nyújtottunk iskolakezdési támogatást.

Rodler Csaba kitért a civil szervezetek munkájára és a közfoglalkoztatási programok helyi eredményeire is.

- Közösségeink mindegyike szervesen hozzájárul a fejlődésünkhöz. Tűzoltóink például bármikor képesek elhárítani a bajt, emellett rendezvényeinken is segédkeznek. Polgárőreink is lelkiismeretesen végzik dolgukat, Püspökmolnári ennek is köszönhetően az egyik, ha nem a legbiztonságosabb település a vasvári járásban. Futballistáink ismét dobogó közelében teleltek a megyei másodosztályban, a nyugdíjasklub tagjai pedig korukat meghazudtolva, lelkesen szervezik a programokat és maguk is előszeretettel csatlakoznak ezek sorához.

A közmunkaprogram is alapvetően pozitív változásokat hozott településünk életében, hiszen az önkormányzatunk közfoglalkoztatottjai nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy Püspökmolnári rendezett település benyomását kelti az itt élőkben és ide látogatókban egyaránt. Mint polgármestert, büszkeséggel tölt el a tudat, hogy településünk közösségi életéhez ennyi ember és ilyen változatos formában járul hozzá – tette hozzá, majd egy nemrég befejeződött, Püspökmolnárit  érintő fejlesztésről is említést tett.

- A Győr-Sopron-Ebenfurt Vasút Zrt. jóvoltából községünkben, a Szombathely-Zalaszentiván vonal mentén elővárosi jellegű vasúti közlekedés valósult meg. Ennek köszönhetően reméljük, hogy egyre többen fedezik fel Püspökmolnárit, a csendes, nyugodt, de mégis élénk közösségi élettel rendelkező települést, ahonnan a megyeszékhely kényelmesen, 15-20 perc alatt megközelíthető. Bízom abban, hogy a beruházás és a további pályázatok által nyújtott lehetőségekkel fogunk tudni élni és Püspökmolnári tovább fejlődhet az elkövetkezendő években is.

Palkó Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!