Civil

2017.07.09. 19:13

Képzelet vagy valóság? Ne te légy a következő! - Jagadics Eszter könyvbemutatója Szombathelyen

A Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg Jagadics Eszter fiatal írónőnek a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban bemutatott második könyve.

Civil Tudósítónktól

Farkas Csaba, a kiadó igazgatója örömmel mondta a megjelenteknek, hogy a „Te következel” című regénnyel egy sorozat kezdődött: „a szerző a pokol bugyraiba kalauzolja az olvasókat, hiszen a fikciót a valóságtól sokszor csak egy hajszálnyi különbség választja el”.

Nagy Éva könyvtárigazgató külön örömmel üdvözölte a szerzőt, hangoztatván: mindig szívesen adnak lehetőséget ifjú tehetségek, új szerzők könyveinek a bemutatására, különösen, ha szombathelyi kötődésű az illető. Elmondta: a könyv olvasásakor úgy érezte, mintha filmet, képeket látna, benne a karizmatikus főszereplővel; szerinte ez a filmszerűség, a képi világ magával ragadó, sodró, és nagyon vonzó az olvasóknak.

Az irodalmi délután háziasszonya, Rozán Eszter írónő, akinek negyedik könyvét éppen nemrég és éppen itt mutatták be, megjegyezte: minél több könyvet ír egy szerző, annál nagyobb rutinra tesz szert. Csakhogy tehetség nélkül legfeljebb mester marad, sohasem lesz művész: Jagadics Eszter könyveinek olvasásakor a tehetség szikrái világítanak.

A „Te következel” című regény cselekménye időszerű, korunk problémája: emberkereskedő szervezet lányokat csábít el jól fizető munkát ígérve nekik. Csakhogy a hiszékeny nők a külföldi munka helyett a pokol bugyraiban kötnek ki, prostitúcióra kényszerítik őket. Ezt a szervezetet próbálja a főszereplő, Hargitai Emma rendőr százados felszámolni, és megmenteni a lányokat. A sorozatból már nyolc könyv kézirata elkészült, az írónő még két könyv írását tervezi, mert „a szereplők nem engedték el a történetet”.

Jagadics Eszter beszélt arról is, hogy a legjobb ötletei hajnalban születnek, de ha tudni akarja, hogyan beszélnek a hétköznapi emberek, akkor felül a villamosra, buszra, beszippantandó az ötleteket, a szófordulatokat, amelyeket később fölhasznál írásaiban. Sokat olvas, utazásai közben figyel, emlékezete filmjén örökíti meg a látottakat, történteket.

Amikor megalkot egy karaktert, teljes személyiség jelenik meg előtte, alakot ölt, ismeri kívül-belül, tudja, hogy mit szeret és mit nem, és nagy gonddal választja ki a hozzá illő nevet is.

Az írónő megemlítette, hogy természetesen szerelmi szálat is szőtt a regénybe, a szereplőknek csaknem áthatolhatatlan akadályokat kell leküzdeniük a történetben, de ez is életszerű.

A beszélgetés során a szerző elmondta, hogy a sorozat befejezése után már nem kívánja folytatni a krimiírást, más témák vannak agendájában. Érdeklik a II. világháborúval kapcsolatos történések, valamint a 19. század Magyarországa, a frissen kialakult Budapest.

A könyvbemutatón az izgalmas regényből felolvasott részleteket a közönség nagy érdeklődéssel hallgatta.

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!