Civil

2017.08.30. 18:07

Felmérték a közterületeken lévő fák egészségállapotát Szentgotthárdon

Szentgotthárd (Civil/Horváth R. László) - A közemúlt természeti csapásai időszerűvé tették a városban lévő fák kockázati tényezőinek felülvizsgálatát. Vajon a zöldellő magas kőrisek kibírnak-e egy 120 km/h erejű szélvihart, nem okozva forintban is igen tetemesnek mondható kárt?

Civil Tudósítónktól

Gyökös Gergő okleveles kertészmérnökkel vesszük szemügyre az árnyat adó óriásokat.

Fás liget a temetőkápolna körül. Fotó: Horváth R. László

– Hetvennél valamivel több fa vizsgálatát kértük – mondja a főkertész. – Szentgotthárd 2016 óta térinformatikai rendszer segítségével tervezi a városi zöldfelületek fenntartási munkálatait. A cél, hogy a fákat minél hosszabb ideig tartsuk meg a városban. Ez csak szakszerű, tervezett fenntartással lehetséges, fakataszter segítségével.

Honnan is lehet tudni, hogy valamely fának tartóvázát már valami megtámadta? E kérdésre Ócsvári Gábor erdőmérnök, a Magyar Mérnöki Kamara szakértője ad választ. A temetőkápolna környezetében található liget fái közt sétálva egy a fatörzs alján megbúvó taplógombára mutat a szakember.

– A gombák dolga (az esetek többségében) lebontani az elhalt szerves anyagot. Nagy valószínőséggel ennek az őshonos magas kőrisnek már üreges a belseje.

Ócsvári Gábor asztalra laptopot tesz, kábeleket köt össze, kalapáccsal kopogtatja a fát körbe-körbe. Éles és tompa „puffogások” váltják egymást. A fa átmérőjétől függően meghatározott számú „szögeket” helyez el, amelyek megkopogtatásával hangrezgést kelt a fa belsejében.

– A vizsgálat elve az, hogy az egészséges fában terjed a hang, a korhadt-üreges részt pedig megkerüli. A relatív hangterjedési idő méréséből készült rajz, majd'hogynem letérképezi a fában elhelyezkedő keresztmetszeti gyengülést.

A vizsgálat pár percet vesz igénybe, a rögtönzött „nem hivatalos” eredmény szerint a vizsgált fa 48 százaléka üreges. Azonban ez jelenleg még nem veszélyes, mintegy 190 százalékig (tehát majdnem kétszerese a minimum biztonságnak) „biztos” hogy ez a fa, akár egy 120 km/h szélvészt is elbír törés nélkül. De ez csak egy gyors állapotfelmérés volt, becsült adatokkal.

A „belenézés” számszaki eredménye egy-két héten belül várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!