Horvát nap

2017.10.09. 11:47

Így zajlott a horvát nap Csepregen

Csepreg – Az évenként Csepregen rendezett Horvát nap az idén olyan nemzetiségi csoportoknak adott alkalmat a találkozásra, eszmecserére, amelyek nemcsak anyaországukon kívül élnek, hanem szülőfalujuktól is eltávolodva, több vidékről összeverődve egy-egy városban tömörültek. Nyelvük, hagyományaik őrzése ilyen körülmények között különösen nehéz.

Civil Tudósítónktól

Fotó: Pados Teréz

Szeptember 23-án Kissné Krály Mária – a csepregiek elnöke – szervezésében egész napos rendezvényen vettek részt a helybeli és a soproni horvátok (alelnökükkel, dr. Payrits Ferenccel). A horvátországi Pakrácról (Društvo Mađara Pakrac) és Daruvárról (a Daruvári Magyarok Közössége részéről) érkezett különítmény, a pakráci magyar közösség vezetőjével, Fa Józseffel. Velük tartott Jelena Hihlik, a pakráci múzeum (Muzej Grada Pakraca) művészettörténész igazgatója is, aki részt vesz a daruvári Jankovicsok kutatásában is, akiknek nemcsak Horvátországban, hanem Csepregen is nagy birtokuk volt. Megtisztelte a rendezvényt Vlasich Krisztián, Csepreg polgármestere is.

Fotós: Pados Teréz

Idelátogatott Budapestről Székely Ágostonné Eperjesy Dóra keramikus és Balogh Jánosné dr. Horváth Terézia néprajzkutató, helytörténeti kutató, akik évtizedek óta hozzájárulnak őseik földje, Csepreg kultúrájának gazdagításához. Saját témáikban ők is részt vettek a vendégek tájékoztatásában a vezetések során.

Fotós: Pados Teréz

Délelőtt a Promenád, a főtér körzetében, városnézésen ismerkedtek a megjelentek a helység történelmével és nevezetességeivel. Az étteremben elköltött ebéd után a Boldogasszony kápolna előtt szabadtéri misét mondott horvátul dr. Anton Kolić nyugalmazott pandorfi plébános, közreműködött Finta József csepregi plébános, esperes is. Különlegességet jelentett az a tövises-rózsakoszorús hímzésű kazula, amelyet a miséző viselt. A miseruha bélésében ugyanis Csepreg történetírójának, Farkas Sándor hajdani káplánnak bejegyzése tanúsítja, hogy „Tekintetes Cserneki Markovics Eleonóra úrnő, született daruvári Jankovics, saját kezével hímezte és ajándékozta Csepregnek 1858. március 30-án.” Tavaly fedezte fel ezt a bejegyzést a bélésben Magyaros László papnövendék, aki rövid ideig Csepregen szolgált. A földesúrnő bizonyára a nem sokkal előbb elhunyt kisfia, Kálmán emlékére készítette az adományt. A gyermek és szülei a helyi temetőben nyugszanak. Sírjukat 2016-ban hozatta rendbe Csepreg Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata. A tavalyi Horvát napon szentelték újjá. Az idén összegyűltek is meglátogatták az egymás mellett álló három sírt.

Fotós: Pados Teréz

A még mindig Falumúzeum nevet viselő helytörténeti gyűjtemény megtekintése után az egyik panzió hangulatos kertjében hallgatták meg az ünnepség részvevői a soproni STARCI énekkar és tamburazenekar gradistyei horvát zenei műsorát.

Vacsora után kötetlen népdalénekléssel ért véget az összejövetel.

Pados Teréz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!