800 éve

2017.10.02. 10:32

Őseik hite előtt tisztelegtek az olaszfaiak

 Szeptember 30-án ünnepelték a településen Olaszfa első okleveles említésének 800. évfordulóját.

Civil Tudósítonktól

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Az itt élők Olaszfán vannak itthon. Most magát a létezés nyolcszáz esztendejét ünnepelték, de elsősorban a mához szóltak a programok. Dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a Vasvári Múzeum igazgatója előadásában az Olaszfa név változatáról, eredetéről és okleveles említéseiről beszélt, majd Oszkó Zoltán helytörténet-kutató saját eredményeiről tájékoztatta az érdeklődőket. A programot a helyi gyerekek műsora tette színesebbé.

A rendezvényt Szent Mihály napjához közel tartották. A hagyomány szerint a Szent György-napkor kihajtott állatokat ezen a napon terelték vissza; a pásztorokat pedig elszámoltatták és kifizették. A népi mondás azt tartja, hogy: „Kikeletkor, Szent György-napkor minden ember lehet pásztor, de már ősszel, számadáskor az az ember, aki beszámol.”

Fotó: Jakabné Varga Ildikó

- Mély tisztelettel gondolunk őseinkre, akiknek hite, összetartozásának ereje nyolcszáz éven át generációkon keresztül megtartotta ezt a települést – mondta Landor Gyula, a település polgármestere. – S vajon mi, utódok jól pásztorkodtunk? Miről számolhatunk be? Őseinktől örökölt írásos, épített és tárgyi emlékeinket legjobb tudásunk szerint igyekszünk megőrizni, ápolni. Községünk nagyjainak szellemében dolgozunk. Biztonsággal hagyatkozhatunk az ő példájukra, hiszen pedagógusokat, mérnököket, költőt, egyházi személyiségeket és a hazát védő honfiakat tisztelhetünk közöttük. Kicsiny lélekszámához viszonyítva településünk sajnos számottevő hősi halottat tudhat magáénak. Előttük tisztelegve állnak háborús emlékműveink. Igyekszünk úgy élni, gondolkodni, tervezni, dolgozni, hogy a következő generációknak követendő példát mutassunk. Községünket folyamatosan próbáljuk fejleszteni, hagyományainkat megtartani, új hagyományokat teremteni. – hangsúlyozta a faluvezető.

Jakabné Varga Ildikó

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!