ünnep

2018.03.20. 12:00

József gróf hagyatéka – A rossz idő sem szegte kedvét az ikervári hagyomány őrzőinek

Bár tavaszünnepként is szerepel Batthyány József gróf testamentumának ünnepe Ikerváron, ebben az évben inkább a télies időjárás rajzolta át a rendezvény hagyományos forgatókönyvét.

Civil Tudósítónktól

Fontos ápolni a József napi hagyományokat- vélik az ikerváriak

 

A Zsidahó-
dűlőben Nagy Imre Győző jelenlegi tulajdonos Emmer Istvan alpolgarmester Feher Ferenc polgarmester ,Soós Laszló kepviselő, Bujtás Balazs, Pásti József, képviselő Fotó: Nagy Janzsó Alíz

Batthyány József gróf, a mártír miniszterelnök édesapja 1809-ben a falu közbirtokosságára hagyta az úgynevezett Zsidahó-dűlőt. A cserjés, tölgyes Rába-parti legelőt azzal a feltétellel örökítette át a falu jobbágyainak, hogy a település elöljárói minden esztendőben Szent József napján a nevezett dűlőben koccintással emlékeznek a gróf jótéteményére. A falu vezetői több mint egy évszázadon át – a testamentum szerint – szorgalmasan koccintgattak, míg a két világháború között elhalványult, majd megszűnt a megemlékezés.

Fontos ápolni a József napi hagyományokat- vélik az ikerváriak

Az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár egy évtizede ébresztette fel álmából a szép hagyományt. Március 19-én a barátságtalan idő miatt a művelődési házban, az intézmény igazgatójának köszöntőjével, Dr. Komáromi Tibor nyugalmazott középiskolai tanár gondolataival és a Castrum Gemini Énekegyüttes dalaival emlékeztek József gróf testamentumára. A község jelenlévő képviselői Fehér Ferenc polgármesterrel és az ünneplőkkel koccintottak, majd kivonulva a Zsidahó – dűlőbe eleget tettek az egykori hagyaték záradékának is, azaz: ismét koccintottak.

Pásti József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!