civil

2019.11.24. 16:44

„Nyitott rendelő” egészségügyi szűrőprogram Szentpéterfán és Pornóapátiban

A háziorvos hitvallása: „A betegségek megelőzésébe azért kell több energiát fektetni, hogy később kevesebb energiával kelljen gyógyítani!” Az új rendelő elmúlt évi avatását követően második alkalommal szervezte meg Dr. László Eszter háziorvos és a Szentpéterfai Önkormányzat a „Nyitott rendelő” elnevezéssel meghirdetett egy hetes programot.

Civil Tudósítónktól

A lakossághoz címzett meghívó rendelési időn kívüli díjmentes szűrővizsgálatokra invitálta a lakosság negyven év feletti, nem gondozott – azaz magát tünetmentesnek és egészségesnek vélő részét. A helykihasználás és a várakozás minimalizálása érdekében időpont egyeztetéssel zajló programokra tüneményes gyorsasággal keltek el az időpontok, a túljelentkezések miatt szinte minden vizsgálatnál nyújtott műszakot tartottak a rendelő dolgozói és a vizsgálatok végzésére felkért külső szakemberek.

A halálozások gyakorisága nagymértékben vezethető vissza valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésre. Ebben az évben kiemelt téma volt az alsóvégtagi érszűkület előfordulásának a vizsgálata. A szűrővizsgálatok egyénre szabottan tárták fel a rizikófaktorokat, és a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda munkatársai adtak javaslatokat, életmódbeli tanácsokat a kritikus következmények elkerülésére, vagy szükség esetén további kezelésre.

Fotó: Civil Tudósítónktól

A másik néma gyilkos a csontritkulás, ami leginkább idős korban vezet csonttöréses balesetekhez, melyek az életminőség romlásához és gyakran idő előtti halálozáshoz is vezetnek. A szűrés során feltárt kóros értékek szenvedői rövid időn belül szakorvosi ellátásban részesülnek.

Több esetben szólnak a híradások olyan eseményekről – rosszullétekről, balesetekről – melyek során a tragikus kimenetel elkerülhető lett volna, amennyiben hatékony újraélesztésnek vetik alá az elszenvedőt, és olyan történetekről, ahol a gyors beavatkozás életet mentett. Az elmúlt évben nagy érdeklődéssel vettek részt a szentpéterfaiak az újraélesztés gyakorlásában. Most a „Tartsd életben!” országos mozgalom részeként a csecsemők és kisgyermekek újraélesztését gyakorolhatták a részvevők. Ezen a foglalkozáson a nemrég megnyílt Minibölcsőde gondozói is részt vettek.

Egyre több ember kényszerül szemüveget viselni látásának megromlása miatt. A szemészeti szűrővizsgálat azt célozta meg, hogy a látásfogyatékosság kialakulását miképpen lehet elkerülni, a résztvevők erre vonatkozóan kaptak megszívlelendő tanácsokat.

A hét során a daganatos megbetegedések prevenciója és korai felismerésére is kiemelt téma volt. A prevenciós hét időtartama alatt érkeztek meg a meghívólevelek az országos célzott vastagbél szűrési programban való részvételre. Ennek első fázisa a praxisban tavasszal már lezajlott és a szűrés eredményekeént további kezelésekre, sőt műtétre is sor került.

Az érdeklődés nagyságrendje és a résztvevők – közel 250 fő – is megerősítették, hogy növekvő igény van az egészségvédelmet szolgáló programokra, melyek a betegségek megelőzése mellett javítják az egészségügy megítélését is.

Civil/László Antal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!