Civil

2017.04.28. 19:35

Földünk túl fogja élni – és mi? - Természettudományi vetélkedő a Gothard iskolában

Szombathely - Hagyományosan a Gothard Jenő Általános Iskola rendezte a „Megsebzett bolygó” című komplex megyei természettudományi vetélkedőt – a Kámoni Arborétum csodálatos környezetében.

Civil Tudósítónktól

Az immár 19. alkalommal meghirdetett fejtörő bevezetőjeként Pék Tibor nyugdíjas építőmérnök a klímaváltozás (lehetséges) okairól beszélt. „A világméretű felmelegedéssel járó, az élővilág létét, mindenekelőtt pedig az emberiség holnapjait veszélyeztető klímaváltozás lassítható, akár meg is állítható a többi között azzal, hogy fákat, növényeket ültetünk és a fosszilis – szén, kőolaj, földgáz alapú – energiát megújulókkal, az örök mozgásban lévő tengerek, a szél, a nap erejével, a föld hőjével helyettesítjük" – hívta fel a tanulók figyelmét az előadó, aki évtized óta foglalkozik a világméretű éghajlat-változással, annak okaival és a megoldási lehetőségekkel. Aggódó gondolatait, a lehetséges megoldásokra alapozott véleményét könyvben foglalta össze.

Fotó: Kiss M. Tünde

Vas megye tizenkét, négy-négytagú csapata vett részt a mostani természettudományi vetélkedőn. A felső tagozatos diákokra hat tantermi, elméleti fejtörő-feladat és ugyanennyi gyakorlati kérdés megválaszolása várt a természetismereti állomáshelyeken. A vetélkedő középpontjában az idén 15 éves Őrségi Nemzeti Park állt. Szóba kerültek még „az év élőlényei" a múlt időszakból, továbbá a természet- és környezetvédelem jeles napjai is.

Varga Tamás tanár, a vetélkedő szervezője Fotó: Kiss M. Tünde

Bizonyára minden résztvevő tisztában van azzal, hogy a természetet, egyetlen és megismételhetetlen világunkat nem csupán a jeles napokon, hanem folyamatosan kell óvni és segíteni, hogy túlélje az ember okozta bántalmazásokat.

Nagyné Tancsics Ildikó, Szendi Zsuzsanna, Varga Tamás Fotó: Kiss M. Tünde

A természetbarát szakemberekből álló zsűri örömmel nyugtázta, hogy a vetélkedő diákok nemcsak szeretik, hanem ismerik is a természet csodáit. Az idei győztes a kőszegi Bersek József Iskola „Én meg a többiek" csapata lett, a második helyen a „Sorki négyes" végzett Sorkifaludról, a harmadik helyért a jáki iskola „TudóSOKK" csapatát jutalmazták a szervezők és támogatók értékes ajándékokkal.

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!